Мобилно меню

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (171 Votes)

 MG 7229В Деня на народните будители Негово Светейшество патриарх Неофит излезе с обръщение по повод празника. В него той посочи, че Православната църква е в основата на стремежа на народа ни към просветно и културно израстване и „най-автентичният носител на духа на будителството“.

В същото време Негово Светейшество подчертава, че Денят на народните будители е ден за духовна радост, но и ден за равносметка. „Днес всички ние сме призвани да се вгледаме в себе си и да се запитаме доколко достойни наследници сме на онези, които от далечното девето столетие и през цялата история на християнска България са отдавали силите и живота си за постоянния възход на православния български род“, се казва в обрщението на патриарха. Доколко, като неотменна част от европейската християнска цивилизация, ние сме реални продължители на заветите на „първостроителите на православната българска „Държава на духа“ – светите Седмочисленици и всички техни съратници и приемници във времето“.

„Състоянието на съвременната духовна и културна ситуация у нас, на съвременната ни просвета и книжовност, на днешните достижения на българската наука – във всички сфери на нейното развитие, са мерилото и критерият за верността ни към всички онези, благодарение на които днес живеем в свобода и независимост, със свое собствено лице и идентичност сред все по-глобализиращия се свят“, отбелязва в обръщението си патр. Неофит.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dp8xp 

Разпространяване на статията: