Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

с8 2Открит урок за св. Йоан Рилски с многомишковата технология „Енвижън“ беше представен във варненското основно училище „Панайот Волов“ на 19 октомври. В него участваха първокласниците, обучаващи се в школа „Православни християнски традиции и ценности“ при Общински детски комплекс – Варна. По време на занятието всеки ученик разполага с компютърна мишка и с нея изпълнява задачи върху електронната дъска в класната стая. Урокът беше подготвен и реализиран от Дарина Кючукова, учител-богослов от ОДК, и Ирина Владимирова – главен учител в ОУ „Панайот Волов“.

Първокласниците, изучаващи Религия, приемат с готовност включването на новите технологии в обучението и участват активно във всички задачи, подготвени от учителките.

Darina Kuchukova Pravoslavni cennostiЗа учениците от школата по „Православни християнски традиции и ценности“ подобен урок не е изненада или новаторство, а част от образователния процес. Тяхната дългогодишна учителка по Религия Дарина Кючукова смята, че обучението по тази дисциплина не трябва да изостава от технологичното развитите на образованието като цяло. От няколко години тя преминава през няколко квалификации и различни обучения, които ѝ помагат да интегрира новите технологии с обучението по Религия.

По-силен тласък за професионалното ѝ развитите в тази посока дава пандемията, когато се налага да се търсят нови методи и средства за онлайн-обучението.

На конференцията „Преподаване на Религия онлайн. Опит, предизвикателства, перспективи“, проведена в Богословския факултет на СУ миналата година (тук), тя представи част от своите разработки за свързване на SТЕМ обучението, компютърно моделиране и др. под. с Религията (Запис на конференцията можете да видите тук).

с7„Проследявам какви технологии включват в работата си колегите от началния етап и се старая да намеря приложение за тях и в заниманията по Религия“, казва Дарина Кючукова.

През септември т. г. г-жа Кючукова, заедно с Ирина Владимирова и д-р Илонка Стоянова, главен асистент в ШУ „Епископ Константин Преславски“, създават тетрадката „Празничен календар“ (тук) за ученици от 1 клас. Включените в нея „живи“ работни листове са свързани с големите християнски празници: Рождество Христово, Благовещение, Цветница, Никулден, Възкресение Христово и др. Тя може да бъде използвана в часовете по Роден край, БЕЛ, Религия.

Досега са създадени няколко електронни книжки по Религия вкл. Електронна книжка на манастирите в България, пъзели, различни работни листове (тук), флаш карти и други електронни ресурси. Дарина Кючукова продължава да прибавя все по-нови продукти към създадените досега, а за учениците ѝ часовете по Религия са едни от най-интересните в училище.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpw8q 

Разпространяване на статията: