Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMG 4107Началото на стотната учебна година за редовните студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна, както подобава – със св. Литургия в академичния параклис, посветен на светителя-покровител на университета. Отслужиха я ставроф. ик. д-р Стефан Стайков, епархийски съветник в Софийска митрополия и главен асистент в катедрата „Историческо богословие“, и ставроф. ик. Михаил Михайлов, асистент в катедрата „Практическо богословие“. На певницата сладкогласно пяха преподаватели и студенти.

Накрая о. Стефан прочете приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, възпитаник и пръв декан на възстановения през 1991 г. факултет. Патриархът даде за пример на всички преподаватели и студенти делото на св. Климент Охридски. В отговор деканът доц. д-р Ивайло п. И. Найденов благодари на Негово Светейшество за отеческия благослов и насърчението към преподаватели, служители и студенти и от своя страна пожела на всички успешна учебна година, за да изпълнят задачите, които са си поставили в служба на родното богословие и на св. Православна църква.

IMG 41082В 13:00 ч. бяха тържествено връчени студентските книжки на новоприетите първокурсници.

В началото на миналия месец, септември, беше проведено откриване на учебната година за задочните студенти във факултета.

През тази година в Богословския факултет на СУ са приети 25 редовни и 33 задочни студенти в бакалавърска степен. В магистърските програми ще се обучават 70 студенти.

Негово Светейшество патр. Неофит изпрати поздравление до висшите православни богословски школи у нас по случай началото на новата академична година. В него се казва: „Днес поставяте началото на още една учебна година, през която ще продължите да напредвате с вдъхновение и радост в тайните на църковното богословие. Нека тя да бъде благодатна и мирна, за да може усилията ви да принесат богат плод и заедно да можете да израснете още повече като достойни носители на Духа на Премъдростта и вестители на тайната на спасението“.

Негово Светейшество пожела на богословите да бъдат „усърдни и всеотдайни в преподаването и усвояването на знанията“, да не пестят време и сили, а с постоянство да изследват Св. Писание, светоотеческото наследство и богослужението на Православнта църква.

IMG 4076В поздравлението си патр. Неофит посочва: “Пътят, който сте избрали, е благословен и спасителен. От вас Църквата винаги е очаквала, очаква и сега добре подготвени и високо мотивирани съработници, готови да дадат своя принос за успешното продължаване на нейната мисия, и затова тя с радост и надежда ви благославя, молитствайки за всички вас пред нашия Небесен Отец“.

В заключение Негово Светейшество призова студентите и преподавателите да бъдат достойни ученици и последователи на духоносните отци и учители и на равноапостолните просветители на Църквата.

Снимки: Елена Дюлгерова

IMG 4101 2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cy3f 

Разпространяване на статията: