Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

Христос благославя децатаВ началото на октомври в много храмове в страната започват работа неделните училища, които засега са основната форма за християнска просвета на децата в нашата църква. Някои от тях са се утвърдили през годините, а на други места тази инициатива е нова. За успеха на неделните училища най-голямо значение има мотивацията на енорийските свещеници, които поставят грижата за семействата и децата сред приоритетите в пастирската си дейност. За съжаление, в повечето храмове в страната няма организирани никакви форми за работа със семейства, част от която са и неделните училища. Този голям пропуск в дейността на енориите обикновено се оправдава с липса на подходящо помещение, липса на подготвени учители или незаинтересованост на родителите.

Истинската причина е, че образователните дейности в енорията най-често не са приоритет на свещениците. Те смятат педагогическата работа с деца и възрастни за второстепенна, „женска“ грижа, в която свещеникът има само представителни функции. Подобно отношение води до незначителен брой неделни училища в страната като цяло, нередовно провеждане на занятията заради липса на мотивация и морална подкрепа на учителите от страна на клира, както и недостиг на финансиране.

И все пак обнадеждаващо е, че на 1 октомври, когато Православната църква чества празника Покров Богородичен, в десетки храмове бяха отслужени водосвети за благослов и успешно начало на годината в неделните училища.

942С водосвет започна неделното училище при храм „Св. Атанасий“ в Асеновград. Той беше отслужен от викарния епископ Арсений и архиерейския наместник на Асеновградска духовна околия о. Йордан Георгиев, председателя на храма о. Стилиян Георгиев и о. Димитър Николов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм“. В неделното училище при храм „Св. Атанасий“ първоначално ще се обучават тридесет деца на възраст от 5 до 14 години.

2.10.22 неделно училище1Неделното училище към Ловчанска митрополия започна своята работа с празничен водосвет, отслужен от Ловчанския митрополит Гавриил. На събитието присъства и областният управител на Ловеч Светослав Славчев. „Давам си сметка, че идвате в неделното училище в почивния си ден, но човек, за да си почине, трябва душата му да е чиста и спокойна. А това става когато учим Христовото учение и на дело го изпълняваме“, заяви на откриването на учебната година митр. Гавриил. Неделното училище функционира вече шестнадесет години.  През тази година десет деца от 5. до 12. клас започнаха занятия. Някои от тях тази година са абитуриенти, но идват вече повече от десет години. Учител в неделното училище е Искра Маринова, която дълги години е била учителка в българско училище в Канада, където освен общообразователни предмети е преподавала и религия. Децата ще изучават Св. Писание, история на Църквата, жития на светците, иконопис. Заниманията в училището се провеждат всяка неделя от 11:30 до 13:00 ч.

неделно училище2На 2 октомври започна новата учебна година и в Неделното училище и Ателието по иконопис в храм „Света Троица“ в Стара Загора. През тази година в тях ще се обучават повече от петдесет деца. Предстоятелят на храма о. Евгени Димитров отслужи водосвет и пожела на децата да идват тук с радост, за да учат за спасителното дело на Иисус Христос, да рисуват Неговите св. образи и да напредват в богопознанието. Наученото да прилагат в живота, за да бъдат истински християни. „Учете прилежно и, ако е необходимо, преподавайте наученото на своите родители, тъй като много от тях не са имали възможност да посещават неделно училище“, пошегува се отецът. Той изрази надежда, че тази година децата няма да стоят вкъщи пред компютрите, а ще общуват на живо помежду си и със своите преподаватели. „По-силна от всякога е надеждата ни, че вече няма да има никакви пречки за провеждането на нашите занимания“ – каза и учителката в Неделното училище д-р Илиана Димова. – „Като християни, вярваме, че пандемията е урок за всички нас – да не забравяме за временния живот на земята, за тлението, но и за вечния живот на небето. През предстоящата учебна година сме предвидили интересни и вълнуващи теми, които провокират критическото и творческо мислене. Надяваме се те да отключат у децата желание за учене и усъвършенстване, стремеж към богоугодни дела и оделотворяване на вярата“. С откриването на новата учебна година Неделното училище към храм „Света Троица“ в Стара Загора, навлезе в третото си десетилетие.

279901209 2836823226624921 1375152611945214298 n 2С поклонение на Света гора започна своята работа Неделното училище „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали, което се ръководи от свещ. Николай Величков. През тази година училището отбеляза десет години от началото на своята дейност. В него се обучават близо сто деца на различна възраст.

5d4Новата учебна година започна и в неделното училище към храм „Св. Георги“ в с. Черниче край Симитли. О. Велизар Голев отслужи водосвета за здрава и успешна година на децата и техните родители. В пристройката към църквата, която се използва като класна стая, се събраха десетки деца, които с нетърпение очакваха началото на заниманията. Децата и техните родители бяха почерпени с погача и сладки лакомства, а стартът на заниманията по вероучение се превърна в истински празник за всички. Неделното училище към храма работи за четвърта поредна година. С. Черниче през 2012 г. стана носител на наградата „Евросело“ и придоби известност със, за съжаление, необичайната за българското село благоустроеност. Неделното училище беше открито през 2019 г. по желание на хората от Черниче. Там се организират и благотворителни кампании в помощ на изпаднали в беда деца и възрастни от общ. Симитли.

04 n

В Благоевград за дванадесета поредна година ще отвори врати Православното неделно училище към храм „Св. Николай“, открито през 2010 г. от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. То е предназначено за деца от 7 до 14 години и се ръководи от д-р Мирела Кючукова. Началото на занятията е на 9 октомври.

5ea2943509b262766f865fd97e70a192В санданското село Лешница местният свещеник о. Димитър, заедно с доброволци, възстановяват със собствени средства сградата на изоставено стогодишно училище, за да провеждат в него просветни занятия за децата. О. Димитър е учил в това училище, след това е преподавал в него, а сега иска в обновената сграда да се провеждат занятия по религия и да се помещава музей. Повеча за инициативата – тук.

В София, където има над сто православни храма, само в двадесетина има енорийски центрове и неделни училища. Данните са от края на миналата учебна година. Точният брой на училищата варира и всяка година е различен. Това се определя от много фактори: наличие на учител, подкрепа от свещеника, отношение на енорията и т. н. Най-устойчиви в своята работа през годините са енорийските центрове заради подкрепатата на свещениците и по-добрата цялостна организация на дейностите. Това са енорийските центрове към храмовете „Покров Богородичен“, „Св. Кирил и Методий“, „Рождество Христово“, „Рождество Богородично“ и др.

От началото на октомври започнаха своите занятия неделните училища към храмовете „Св. Параскева“, „Св. Георги Победоносец“ в кв. „Дървеница“, „Св. пророк Илия“ в „Дружба-2“, „Света Троица“ на бул. „Константин Величков“, „Успение Богородично“ в Драгалевския манастир, в „Св. Атанасий“ в Лозен и др.

На 2 октомври с водосвет започна учебната година и за Неделното училище при храм „Св. апли Петър и Павел“ в София. В часовете по вероучение децата се запознават с истините на православната вяра, християнските добродетели и нравственост, живота на светците, православното богослужение, църковните празници и др. Занятията се водят от Илияна Каньова (за контакти: 0883 100 017), по учебниците по „Религия“, одобрени от Св. Синод.

В Пловдив, по данни от края на миналата учебна година, функционират пет прицърковни училища и един енорийски център – към старинен храм „Св. Параскева“.

Във Варна има оформени два енорийски центъра – към храмовете „Св. Атанасий“ и „Св. архангел Михаил“, както и шест неделни училища. Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил“ във Варна провежда своите образователни дейности и проекти целогодишно, а не само през учебната година. През лятото там се организират Младежки форум, поклоннически пътувания за младежи, пленери по иконопис и др.

Ако искате да споделите с нас радостта от началото на учебната година във вашето неделно училище, пишете ни и ни изпратете снимки от откриването и първите занятия!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cyk6 

Разпространяване на статията: