Мобилно меню

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

010 2Деветият международен симпозиум „Изток-Запад“ на учените от областта на Новия Завет се проведе в курорта „Св. Константин и Елена“ край Варна от 12 до 17 септември т. г. Негов организатор бяха Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ начело с декана доцент д-р Ивайло Найденов и Комитетът за връзка с Източна Европа на световното Дружество за новозаветни изследвания (Studiorum Novi Testamenti societas), от който комитет участваха председателят му проф. Тобиас Никлас (Регенсбург, ФРГ), заместник-председателите проф. д-р Карл-Вилхелм Нибур (Йена, ФРГ) и проф. д-р Христо Караколис (Атина, Гърция), както и няколко от членовете му.

004 3Трябва да се отбележи и домакинството на Варненска и Великопреславска митрополия, чиито клирици участваха в прояви на симпозиума. Поради заболяване митр. Йоан не успя да дойде на откриването на научната проява, но изпрати своето послание, в което между другото каза: „Темата, на която сте избрали да посветите настоящия симпозиум, е вечно актуална и важна за светата Църква. Църквата, която е „апостолска“, както изповядваме в Символа на нашата вяра, е такава не само защото е изградена върху основата на светите апостоли, но още и защото също като тях е призвана във всяко време и на всяко място да благовести Евангелието на Царството Божие и да събира в себе си такива, които да се спасяват (Деян. 2:47). Тази нейна първа и най-важна задача е особено актуална днес, в началото на третото християнско хилядолетие, когато духът на отстъплението е вероятно по-силен от всякога. Затова бъдете верни на призванието си и всеотдайни във вашите трудове, защото светата Църква има нужда от вас и от плодовете на вашите богоблагословени усилия“.

009 2Поредицата такива симпозиуми започна през 1998 г. в манастира „Нямц“, Източна Румъния, а вторият симпозиум се проведе в Рилския манастир в началото на септември 2001 г. Последваха научни срещи в Минск, Санкт-Петербург, Белград и пр. Сега за втори път България беше домакин благодарение на декана на БФ-СУ доц. д-р Ивайло Найденов, който по специалност е библеист и като директор на Библейска библиотека е присъствал на повечето от тези срещи между представители на Запада и Изтока.

В симпозиума участваха около тридесет учени, някои от тях с голяма международна известност, от страните (по азбучен ред): България, Германия, Гърция, Литва, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия. Сред участниците бяха и докторанти по библеистика в Богословския факултет на СУ, които са бъдещите преподаватели по Стар и Нов Завет.

013 2Водеща тема на симпозиума беше „Апостолство и мисия на Църквата според Новия Завет и раннохристиянската писменост“. Бяха изнесени общо десет основни доклада и още толкова – в семинарните групи. След всеки доклад се провеждаше и обсъждане.

От българска страна бяха изнесени докладите: „Библейската наука в България – минало и настояще“ (доц. Ивайло Найденов, СУ), „История, мисия и богословие в посланията на св. апостол Павел“ (доц. ик. д-р Теодор Стойчев, ШУ), „Белезите на апостол се показаха на дело сред вас във всяко търпение, в личби, чудеса и сили (2 Кор. 12:12); чудеса и апостолство в Новия Завет“ (гл. ас. д-р Росен Русев, СУ).

image 2022 09 21T08 05 45 143ZЗаслужава да се отбележи, че със създаването с помощта на SNTS на Библейска библиотека при БФ на СУ преди двадесет и четири години (по инициатива на незабравимия швейцарски професор Улрих Луц, голям дарител, и проф. Иван Желев Димитров, първи директор на библиотеката) значително се подпомогна и се насърчи развитието на библеистиката в България. С нейните над дванадесет хиляди тома съвременна научна книжнина по Нов и Стар Завет на дузина езици тя е не просто най-голямата на Балканския полуостров, но стана и истинска съкровищница на научни знания, към която прибягват в своите научни дирения богослови и други учени от страната и дори от съседните страни.

А тези форуми се явяват и важен момент на дарителство на книги. И сега във Варна наред с подарените дузина най-нови книги бяха подканени участниците да изпращат новите си книги за Библейска библиотека в София.

Докладите и дикусиите на симпозиума бяха на английски език. Те ще се издадат в отделен том от поредицата, посветена на тези плодотворни научни срещи.

На последната снимка: Участниците в симпозиума след светата литургия във варненския старинен храм „Успение Богородично“, чийто председател е доц. ик. Теодор Стойчев.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8crua 

Разпространяване на статията: