Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Архангел Дъбница 4При започването на археологическите проучвания на обект „Свети Архангел“ при с. Дъбница археолозите от Националния исторически музей установиха изключително нагло нарушаване на некропола на селището, съобщават от НИМ. Изкопите са с невиждани размери, направени с тежка земекопна техника, с дължина достигаща до 100-150 м. и дълбочина на места до 1.70 м.

Укрепеното селище в местността „Свети Архангел“ се проучва от екип на музея от 2020 г. При започването на редовните археологически разкопки по целия хълм бяха установени иманярски изкопи, някои от тях на повече от тридесет години, а други съвсем пресни. В процесa на работа обектът беше обезопасен с видео наблюдение, което спря окончателно набезите.

ИманяриНекрополът на селището се намира на около два-три километра северно от укрепения хълм и се наблюдава от там с просто око. Досега бяха регистрирани няколко гробни съоръжения, нарушени от иманярска интервенция, но като цяло обектът беше добре запазен. За съжаление поредният акт на иманярите е унищожил почти изцяло раннохристиянския некропол.

Няколко пъти властите са били уведомявани за набезите както от Националния исторически музей, така и от Регионалния исторически музей в Благоевград, но действия от тяхна страна до този момент няма предпрети.

Уникалната средновековна крепост „Градището“ или „Свети Архангел“ се намира до гоцеделчевското село Дъбница. На върха ѝ е запазено антично водохранилище, превърнато от местното население в параклис. Параклисът „Св. архангел Михаил“ е под земята, а хората от района посещават това място на празници и днес. Античният обект е втори по големина в Югозападна България след древния град Никополис ад Нестум при с. Гърмен. Селището е обитавано през период от близо шест хиляди години – от каменно-медната епоха до Късното средновековие.

Резултатите от двете години проучвания бяха повече от впечатляващи. Изобилието от керамика от каменно-медната епоха, късната бронзова епоха, архаиката, класиката, елинизма, Античността и Средновековието показаха непрекъснато обитаване на този естествено защитен хълм.

През изминалия сезон бях установени размерите и периода на съществуване на две сгради от късната античност, както и на църквата на върха на хълма.

Сред находките има многобройни монети от 6 в., което и доказва изграждането на изцяло нова укрепителна система и сгради, планирани спрямо терена. Освен монетите се намират и голямо количество предмети от бита: метални инструменти и пирони, стъкло – фрагменти от чаши, прозорци, заготовки за оформяне на предмети от стъкло и олово. Сред находките се откроява керамичен лакримарий, украсен с кръстове от двете страни.

Снимки: НИМ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cqcf 

Разпространяване на статията: