Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2461Доростолска митрополия ще предложи на Св. Синод на БПЦ първият български патриарх Дамян да бъде канонизиран за светец. Решението за това е взето единодушно от Епархийския съвет, съобщи Доростолският митр. Яков по време на сесията на Общинския съвет в града на 14 септември.

„Първият български патриарх Дамян, чийто гроб е в нашия град и чиито мощи са намерени, да бъде предложен на Св. Синод за канонизация, като бъде обявен за покровител не само на Силистра, но и на цяла България. Именно оттук, от град Дръстър, днес Силистра, тръгва първата Българска патриаршия“, заяви в словото си при откриването на сесията той.

За патр. Дамян историята е запазила малко сведения. През 927 г. е сключен мирен договор между България и Византия, с който се регулират и църковните им взаимоотношения. Признава се титлата „василевс“ на св. цар Петър, както и автокефалията и патриаршеското достойнство на Българската църква, възглавявана от патр. Дамян. След завземането на столицата Преслав от ромейските войски, Дръстър става резиденция на Българския патриарх Дамян.

В списъка на архиеп. Йоан Комнин (т. нар. Дюканжов списък от 12 в.), където се изброяват имена на български църковни предстоятели, четем краткото сведение: „Дамян (светителствал) в Доростол сега (наричан) Дристра. При него и България била посветена за автокефална. Той по заповед на имп. Роман Лакапин бил провъзгласен за патриарх от императорския съвет, а после бил свален от Йоан Цимисхи“.

През 2006 г. има идея да бъде възстановена сградата на Българската патриаршия в Силистра, останките от която са част от Националния архитектурно-археологически резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра“. При разкопките от 1994 г. в централния кораб на базиликата археолозите попадат на добре оформен зидан гроб. В него е положен мъж в черни монашески дрехи на възраст ок. 55-60 години, държащ в ръката си кръст от планински кристал, като според някои учени това би могъл да бъде именно патр. Дамян.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cqfd 

Разпространяване на статията: