Мобилно меню

1.0826771653543 1 1 1 1 1 Rating 1.08 (254 Votes)

3813 nМосковският синодален хор ще изнесе концерт у нас на 23 септември в Руския дом в София, съобщава руското посолство.

Концертът е в рамките на Дните на духовната култура на Русия.

Ръководителят на този хор Алексей Пузаков е включен през м. май т. г. в санкционния списък на Латвия заради писмото в подкрепа на решението на Путин да започне военна операция по денацификацията на Украйна. Той е сред 150-те културни дейци на Руската федерация, които на 4 март изразяват публична подкрепа за руското нахлуване в Украйна. В писмото се казва: „След 1991 г. в бившия Съветски съюз продължават кръвопролитията и разрушаването на обществото. В рамките на този процес преди осем години Украйна беше превзета от националисти и фашисти – тъмнина, подкрепяна от САЩ и Европа. Русия нямаше друг избор, освен да използва сила, за да освободи Украйна от тях“.

Това ще е първото участие на хора в европейска страна след началото на войната. През последните шест месеца той изнася концерти само в Русия – на Червения площад на 24 май, в храма на Въоръжените сили на РФ и др.

Единственото излизане на хора извън страната е в Беларус и в Египет в края на юни, където придружава „африканския екзарх“ на МП, Клински митр. Леонид, и пее на „първата божествена литургия, която той отслужва в статута си на екзарх на африканската земя“ в коптския храм „Св. Мина“ в Гиза, даден от Коптската църква на руснаците.

Визитата на Московския синодален хор се вписва в приетата наскоро в Русия „Концепция за хуманитарната политика на Руската федерация зад граница“. Руската култура в документа е представена като „инструмент на „мека сила“, която „допринася за… неутрализирането на антируските настроения с политико-идеологически произход“. Освен това „международното културно-хуманитарно сътрудничество е призвано да създаде благоприятни условия за реализацията на външно-политическите задачи на РФ“.

Преди Русия да започне своята война в Украйна срещу „тъмнината, подкрепяна от Европа и САЩ“, Московският синодален хор гастролира най-вече на европейските сцени в Париж, Рим, Ватикана и др.

Той е гостувал и у нас – в Пловдив, София и Стара Загора през 2017 г., и в Казанлък през 2018 г., а младежкият състав е участвал в музикалния фестивал в Поморие.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8chfx 

Разпространяване на статията: