Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

IMG 1577На 1 септември с архиерейска св. Литургия започна новата учебна година за задочните студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Празничното богослужение в академичния параклис оглави Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Той беше в съслужение с архим. Мелетий, зам.-ректор на СДС, гл. ас. ставр. ик. Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на параклиса на Богословския факултет, доц. прот. Иван Иванов и дякон Слави Спасов, секретар на СДС.

В края на св. Литургия еп. Пахомий предаде на преподавателите и студентите от Богословския факултет благословение от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като им пожела благословена и благодатна нова учебна година. Архиереят отбеляза, че стартът на учебните занятия за задочните студенти съвпада с началото на новата църковна година – време за равносметка за свършеното дотук и планиране на предстоящи начинания. Той специално се обърна към първокурсниците, на които предстоят първите занятия в Богословския факултет, като  им пожела да напредват и да се задълбочават в богословската наука. Еп. Пахомий пожела здраве, благодатни сили и вдъхновение и на преподавателите.

В словото си владиката отбеляза, че на 1 септември Църквата чества много значими светци и даде за пример св. Симеон Стълпник, като подчерта, че житието на светеца съдържа много богословие и аскетични примери, към които насочи вниманието на аудиторията. Сред тях беше усърдието на св. Симеон в неговия подвиг – пълното откъсване от всичко земно, включително с пребиваване на висок стълп, и всеотдайно посвещаване на Бога.

Деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов благодари на еп. Пахомий на празничната служба и за духовните наставления. Той отбеляза, че днешното евангелско литургийно четиво говори за благоприятната Господня година – такова благоприятно време е настъпило и за нашите студенти, които са избрали да поемат по пътя на богословското знание, каза той.

По-късно на специална церемония бяха връчени студентските книжки на първокурсниците от задочно обучение и им бяха представени основни лица от преподавателския състав, администрацията, както и библиотекарките.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cuqa 

Разпространяване на статията: