Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)

3 sv StefanВ деня на св. Максим Изповедник параклисът в камбанарията на новостроящия се храм „Св. Стефан“ в столичния Южен парк чества своя летен храмов празник. По този повод Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, оглави св. Литургия в параклиса. В съслужение с него бяха столични свещеници и храмовото духовенство. След това беше извършено последованието на Молебния канон към Пресвета Богородица в София, последно за периода на тазгодишния Богородичен пост.

След това еп. Поликарп отслужи водосвет във връзка с възстановяване на строителните дейности на храм „Св. Стефан“. В основите на строежа беше положена капсула с имената на дарителите, благодарение на които ще продължи издигането на църквата. Тя се строи много бавно, вече двадесет години, основно поради недостиг на средства. Междувременно беше променен първоначалният план на храма, а по-късно се реши да се изгради поне камбанарията и в нея да се устрои параклисът „Св. Максим Изповедник“ – единственият, посветен на този светец в столицата.

По време на празничната служба днес на параклиса беше подарена икона, копие на чудотворната икона на Божията майка „Осеновица“, която се намира в Рилския манастир. Копието е изработено от курсистите от школата по иконопис за възрастни към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ и беше осветено на 1 август т. г. в Рилската св. обител от Адрианополски епископ Евлогий, игумен на манастира (тук).

2 sv Stefan

Строежът на храма „Св. Стефан“ започва през 2006 г. Замислен е като един от най-големите храмове в столицата. Поради икономически затруднения изготвеният проект за голям храмов комплекс заедно с енорийски център и крипта не успява да се осъществи и през 2013 г. проектът е променен. Към днешния момент са построени камбанария и параклис „Св. Максим Изповедник“, който беше осветен през 2016 г. От настоятелството на храма се надяват, че той ще бъде успешно завършен и в него ще се черкуват живущи от столичните квартали „Гоце Делчев“ (вкл. „Мотописта“), „Стрелбище“, „Иван Вазов“, „Манастирски ливади – Изток“, „Кръстова вада“, „Хладилника“ и „Лозенец“ (в района около парка).

1 sv Stefan

4 sv Stefan


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yccq 

Разпространяване на статията: