Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

20220708 163907С благодарствен молебен завърши детският градски лагер, организиран от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведен от 4 до 8 юли. Богослужението оглави Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, на чиято територия се проведе лагерът, а в съслужение с владиката бяха отец Козма Поповски и дякон Слави Спасов. В семинарския храм в последния ден се събраха участниците в лагера – децата, техните учители – студентите от Богословския факултет под ръководството на гл. ас. д-р Полина Спирова, родители. Сред специалните гости на тържеството бяха Ваня Найденова, главен експерт по Религия в МОН, и доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ.

ЗавършванеСлед богослужението епископ Пахомий поздрави участниците с успешното завършване на лагера и сподели, че присъствието на децата в семинарията е било радост за всички. Той изрази надежда, че те са получили ценни знания, създали са нови приятелства, които ще продължат и след края на лагерната седмица.

Доц. Найденов отбеляза, че лагерът има важно значение за обучението на студентите в Богословския факултет и по-точно за тяхната педагогическа подготовка. Така бъдещите учители по Религия са успели в реална педагогическа среда да приложат на практика знанията и уменията, придобити от обучението си. Той благодари на ръководството на Софийската духовна семинария за оказаното гостоприемство.

След това еп. Пахомий връчи на децата удостоверения за участие в лагера и им пожела весело и спокойно лято.

Церемонията завърши с разглеждане на изложбата от произведения на лагерниците. Всички те си тръгнаха с лагерна книжка, направена от тях самите в рамките на обучението им. В нея са събрани всички проекти, осъществени в лагера.

IMG 20220708 163339Двадесет и пет деца в продължение на една седмица учиха и играха заедно, изследваха нови области на знанието, срещаха се с различни експерти в областта на науката и спорта. Сред участниците бяха и деца от Украйна, които намериха нови приятели. През тази седмица българските и украинските деца се научиха едни други на думи от родния си език, за да могат по-добре да общуват. На помощ дойдоха жестовете, добрата воля, желанието за обща игра и създаване на приятелства (както и гугъл транслейт).

IMG 1002Заедно със студентите богослови децата учиха за сътворението на света според Библията, устройството на храма, грижата на човека за опазването на поверения му от Бога свят. През тези дни имаше възможност за рисуване, майсторене на слънчевата система, опознаване на растенията в парка на семинарията, птиците в нея. В последния ден дори засадиха дърво за спомен от лагера.

Под ръководството на спортисти от Националната спортна академия децата играха щафетни игри и говориха за добрите взаимоотношения между хората, за важността да възпитават в себе си качества като спортсменство, честност, уважение към другите и дисциплина.

В последния лагерен ден участниците заедно с шеф Наталия Донкова влязоха в ролята на елитни готвачи. Те приготвиха сандвичи и торти, като научиха за йерархията в кухнята, съчетаването на храните, украсата на кулинарните произведения, уменията, които развиват добрите готвачи: строга хигиена, дисциплина, последователност и старание във всичко.

viber image 2022 07 05 13 03 04 317Организираният от Богословският факултет лагер в Софийската семинария беше безплатен за участниците. Това  стана възможно благодарение на спомоществователите, които осигуриха храната и всички учебни материали. Основните дарители на начинанието са духовници от цялата страна и техните енории: архим. Пимен от Германския манастир, столичните свещеници - о. Валентин Тупаров от „Възнесение Христово“, о. Йоан Чикалов от храм „Св. Параскева“, о. Стефан Стайков от храм „Св. Кирил и Методий“ в кв. Бъкстон, о. Дончо Александров от храм „Св. Атанасий“ във Варна, о. доц. д-р Теодор Стойчев от храма "Св. Богородица" - малката, във Варна, о. Петър Косев от храм „Успение Богородично“ в Несебър и други.

IMG 1004Проведеният лагер беше успешно начинание на Богословския факултет на СУ да се осигури още един вариант за педагогически стаж на завършващите студенти. Той даде възможност на бъдещите учители не само да подготвят и проведат уроци по Религия с реални ученици, но да добият знания и умения в подготовката, организацията и провеждането на занимания с деца в лагерни условия. Както показва практиката от последните 20 години, добре подготвените и тематично обмислени лагери могат да бъдат успешен вариант за религиозно ограмотяване на деца и младежи.

IMG 0936IMG 0936IMG 0936

viber image 2022 07 05 14 51 34 604

viber image 2022 07 08 09 42 44 553viber image 2022 07 08 09 42 44 553

 IMG 1046IMG 1046

IMG 1011IMG 1011

viber image 2022 07 06 12 53 18 143viber image 2022 07 06 12 53 18 143


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yar3 

Разпространяване на статията: