Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

down1Днешното заседание на Св. Синод на БПЦ-БП се проведе в сградата на Софийска митрополия заради здравословното състояние на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. На заседанието са присъствали дванадесет от членовете на синода. Отсъствали са митрополитите на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Сливенски Йоаникий и Плевенски Игнатий. Били са разгледани поредица от въпроси, по които са взети съответните решения.

Първото от тях е наречението за Главиницки епископ на архим. Макарий (Чакъров). Принципно решение за това наречение беше взето още през април. Ръкоположението на бъдещия епископ ще стане на 26 юни, Неделя на всички български светии, в храма на Троянския манастир, а ще го ръководи Русенският митрополит Наум.

Засега няма решение по оставката на Сливенския митрополит Йоаникий, който продължава да бъде действащ митрополит на БПЦ.

На заседанието е бил разгледан и въпросът с вдигането на схизмата и отварянето на пътя за автокефалия (пълна самостойност) на Православната църква в Р. Северна Македония. От средата на миналия век тази църква – автономна в юрисдикцията на Сръбската православна църква – носеше името Македонска православна църква, след това се самообяви за автокефална и затова СПЦ я обяви за схизматична, а преди месец и половина от Вселенска патриаршия възстановиха евхаристийното общение с нея и дадоха надежда за нейното признаване, но при условие в името ѝ да не присъства определението „македонска“. Нашият синод приветства връщането на тази църква в каноничността, но за името ѝ засега не се произнася.

Друго от обявените днешни решения се отнася до архим. Дионисий (Мишев), който години наред е с неустановено положение. Сега е решено той да отиде за една година на послушание в Рилския манастир и едва после ще се реши на какъв пост да бъде поставен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ff68 

Разпространяване на статията: