Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

2022 06 19 23 38 10През тази година с обич и признателност към величавата личност на преп. Паисий Хилендарски бяха проведени редица чествания, тържества и научни конференции, посветени на три кръгли негови годишнини. Това са 300-годишнината от раждането на подбудителя на националното ни възраждане, 260-годишнината от написването на епохалния му труд История славянобългарска и 60-годишнината от канонизацията му като светец на Православната църква.

Ръководството и учени от Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски“ съвместно с Неврокопска св. митрополия и Община Банско организираха международна научна конференция в родното място на народния будител. В конференцията под наслов „Свети Паисий Хилендарски – вселената славянобългарска“ взеха участие учени историци, филолози, изкуствоведи и богослови от Пловдивския университет начело със заместник-ректора доц. Надя Чернева, от БФ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (деканът доц. Ивайло Найденов, гл. ас. Татяна Иванова) и от университетите в Солун и Атина. Всички те дадоха своя принос в представянето както на цялостната просветна и духовна дейност на българския хилендарски монах, така и на неговата История славянобългарска. За конференцията пристигнаха и двама монаси от Зографския манастир на Атон като представители на братството на българската обител.

2022 06 19 23 45 41В събота вечерта беше отслужена тържествена вечерна с лития и петохлебие в историческия храм „Света Троица“ на Банско, на която в мантия взе участие Неврокопският митрополит Серафим, а молитвено присъстваха Ловчански митрополит Гавриил, Видински митрополит Даниил, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, и Константийки епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит.

В неделния ден 19 юни, Неделя на всички светии и паметта на преп. Паисий Хилендарски, богослужението започна в 6 ч. сутринта с възкресно-празнична утринна, а ок. 8:30 ч. започна св. Литургия, ръководена от Неврокопски митр. Серафим. С него служиха митр. Гавриил, митр. Даниил, еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, еп. Евлогий, еп. Михаил и Браницки еп. Пахомий, ректор на Софийската духова семинария „Св. Йоан Рилски“, игумените на Роженския манастир архим. Епифаний, протосингел на епархията, и на Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ архим. Теофил, архиерейските наместници от духовните околии на Неврокопска епархия, монасите от Зографския манастир заедно с много свещеници от епархията, а също и свещ. Атанас Мегеров от българската епархия в САЩ, както и четирима дякони.

9BE22C92BEE9CB75B0FD3C18EBA39619Песнопенията изпълни митрополитският хор „Йеромонах Неофит Рилски“ под ръководството на своя създател проф. Йоанис Папахронис. Те пяха стихири, слави и тропари от службата на преп. Паисий, написана от Левкийски еп. Партений във връзка с канонизацията на светеца. Сътрудниците на г-н Папахронис са нотирали за целта всички тези песнопения, за да може да ги изпълнява целият хор.

Литургията беше предавана изцяло на живо по БНТ-2.

На литургията, която продължи повече от два часа, присъства президентът на Република България г-н Румен Раден заедно с областния управител, кмета на Банско г-н Иван Кадев, кметове на други населени места в епархията и пр.

В края на литургията еп. Герасим прочете патриаршеското послание за днешния празник в чест на преп. Паисий, а след това слово произнесе и митр. Серафим.

Тържествата в чест на преподобния хилендарец продължиха със слова и полагане на венци пред паметника на светеца в центъра на Банско, а после в Читалище „Никола Вапцаров“ беше изнесен празничен концерт от самодейни състави на града.

Снимки: в-к „Струма“, сайт на Българската патриаршия

2022 06 19 23 35 12

2022 06 19 23 35 50


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ffap 

Разпространяване на статията: