Мобилно меню

4.8941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (85 Votes)

768x432Днес се очаква важно заседание на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Важно е то по няколко причини.

Първо, защото все по-редки стават заседанията на синода, а с това все повече стават нерешените въпроси, които искат тъкмо съборно решаване. На всички е ясно, че една такава сериозна институция като ръководството на Църквата ни не може и не трябва да работи по инерция.

Второ, преди повече от два месеца е решено на днешния ден да се извърши наречението за епископска степен на един известен и стойностен клирик – архим. Макарий (Чакъров), послушник и после дългогодишен монах в Рилския манастир, а от онова решение вече клирик на Русенска митрополия, закъдето ще е и назначението му като епископ веднага след ръкоположението му. Самото ръкоположение се очаква да стане в неделята на всички български светии, т. е. 26 юни т. г. Мястото на ръкоположението също трябва да се реши, защото макар десетилетия наред тези епископски ръкоположения, наричани още с чуждицата хиротонии, да ставаха все в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, някои митрополити се наложиха техните викарии да бъдат ръкополагани на други места, някак по домашному. А един епископ става такъв на цялата БПЦ-БП, а не само на митрополита, който го е предложил.

Трето, днес се очаква отново да се разглежда оставката от поста на Сливенския митрополит Йоаникий. Той я беше подал миналото лято, но тогава тя не беше приета и от синода му препоръчаха да я оттегли, което и уж стана. Сега става ясно, че той не си я бил оттеглил, а само временно „замразил“. Това не е добър прецедент, нито се очаква нещо добро да произлезе, защото и миналата година се разбра за задкулисни договорки и разгласи на избрания за управляващ епископ на нецърковно равнище, сред силните на деня.

Очаква се заседанието да се проведе в приемния салон на патриаршеското жилище в сградата на Софийска митрополия на ул. „Калоян“ № 7 заради здравословното състояние на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Кворум вероятно ще има, защото само за митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф се знае, че няма да пътува до София за едно- или двудневно заседание. С оглед на предстоящите важни гласувания се очаква да дойде и Плевенският митрополит Игнатий.

Засега не е известно дали ще продължи и утре т. нар. лятна сесия на Св. Синод. Тези традиционни някога едномесечни зимни и летни сесии на синода напоследък редовно се редуцират до еднодневни или двудневни заседания, което затруднява допълнително работата му.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ffwy 

Разпространяване на статията: