Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

3ril06di 47 0След няколкомесечно мълчание Св. Синод на БПЦ излезе с обръщение по повод организирания на 18 юни гей парад в София. В обръщението си синодът „категорично изразява своето неодобрение и несъгласие, и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад на 18 юни (събота) т. г. в скъпата ни столица София“.

Синодните архиереи подчертават, че „половата ориентация не е въпрос на избор, а е, както свидетелстват страниците на Свещеното Писание, твърдо установена даденост“. Те изразяват пастирска загриженост „от засилващите се тенденции сред българското общество, в което приемането на хомосексуалните действия като нещо нормално и дори естествено сред младежта се увеличава“.

Църквата смята за свой дълг да посочи на обществото кое е добро и кое зло и не може да мълчи в случаите, когато с греха се парадира. „Извършването на греховете на плътското взаимодействие на хора от един и същ пол, са противоестествени и неприсъщи на човешката природа. Ето защо, независимо от обстоятелствата при съзнателния избор за извършването на този грях, Православната църква не може да намери извинение за подобни действия и взаимоотношения“, заявяват от Св. Синод.

Архиереите са обезпокоени, че гей парадът по улиците на София ще бъде съблазън за децата, „които ще бъдат живи наблюдатели и дори участници в това неприемливо събитие“.

Заради това от Св. Синод призовават отговорните институции „да сторят всичко по силите си за спирането на този акт на помрачение на ума и въвличането на най-малките и чисти по сърце в това събитие, проява на най-висша форма на разложение в нравствените и морални принципи в обществото ни“, се казва в обръщението на архиереите.

Св. Синод на БПЦ ще се събере на еднодневно заседание другата седмица, на 21 юни. Не е ясно какво ще включва дневния ред, но се очаква тогава да бъде извършено наречението за епископ на архим. Макарий, монах от Рилската св. обител и от близо два месеца клирик на Русенска епархия, който след това ще поеме служението на викарий на Русенския митрополит.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8frfr 

Разпространяване на статията: