Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 9769В деня на св. братя Кирил и Методий в Рилския манастир беше връчена ежегодната награда на Министерството на образованието и науката (МОН) „Св. Иван Рилски“. Тя се връчва за високи постижения, отдаденост на просветителското дело и изключителна работа в системата на средното образование. Тази година бяха отличени Жулиета Петкова – директор на Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ – гр. Варна, Пенка Калина-Колева – директор на Начално училище „Любен Каравелов“ – Нова Загора, и Теодора Сулева – директор на Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии – Ямбол.

Днес за шестнадесети пореден път бяха връчени наградите на директори на училища. Тази година те са избрани сред двадесет и шест номинации от цялата страна. Отличените училищни директори получиха грамота, икона на св. Йоан Рилски и по 1000 лв премия.

Адрианополски еп. Евлогий, игумен на манастира, оглави благодарствения молебен в централния манастирски храм. На богослужението присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, началници на регионалните управления на образованието, наградените директори на училища и ученици.

„Особено се радвам, че през последните години Министерството на образованието присъства всяка година на този благодарствен молебен, който е за всички учители и ученици в България. Вярвам, че благодатта ще се пренесе оттук чрез присъстващите за всички, които се трудят на това поприще“, каза в проповедта си игуменът на манастира. По време на молебена бяха осветени и икони на св. Йоан Рилски, които наградените учители получиха на церемония в Иконната зала на манастира.

Отличените директори имат дългогодишен опит, включват иновативни практики и технологии в обучението, работят по проекти и имат принос за развитието не само на своите училища, а и на българското образование като цяло. Всички наградени подчертаха, че призът е признание не само за техните усилия, но и за труда на учителските екипи, които те ръководят.

В условията на пандемията от COVID-19 под ръководството на Жулиета Петкова екипът ѝ организира обучение от разстояние в електронна среда за децата с нарушено зрение. За тях учителите заснемат клипове, в които по атрактивен начин поднасят учебното съдържание по различните предмети. За учениците с тотална слепота са разработени релефни изображения, тактилни карти и тестове на Брайл.

Пенка Калина-Колева е директор на средищно училище. Под нейно ръководство в качеството ѝ на учител и на директор учениците се ангажират с екологична и природозащитна дейност. Калина-Колева има множество публикации, свързани с образованието, гражданското, екологичното и нравственото възпитание. Учителите в нейния колектив са автори на електронни образователни ресурси. В училището ученици и учители постоянно повишават дигиталните си компетентности.

Директорът на Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии в Ямбол Теодора Сулева има съществен принос за осъвременяване и поддържане на материално-техническата база, за изработване и реализиране на стратегии и програми за иновативно развитие на училището. Нейният екип участва в много национални програми и проекти. Сулева създава благоприятни и иновативни условия за учене и работа, а екипът и въвежда съвременни методи на преподаване.

Снимка: Сайт на МОН


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ryxu 

Разпространяване на статията: