Мобилно меню

4.577358490566 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (265 Votes)

212Ловчанският митрополит Гавриил пръв от българските архиереи коментира решението на Св. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия да приеме в евхаристийно общение православните християни в Северна Македония, като първа крачка към преодоляване на схизмата в съседната ни страна. Православните християни там повече от половин век са откъснати от пълнотата на православието. „Много неприятна новина“, заяви митр. Гавриил в централната емисия новини на БНТ.

Българският митрополит каза, че това решение ще доведе до „засилване на разкола в православието“, а „Вселенската патриаршия няма повече права от всички останали поместни църкви“.

Изказването му е в духа на църковната геополитика на Московска патриаршия, която пренебрегва „малките играчи“ на църковното поле и представя всички църковни процеси като мащабна битка между „големите“ – Московска патриаршия и Вселенска патриаршия.

Грижата за милионите православни християни в Украйна или Северна Македония е второстепенен фактор за определянето на църковните решения. Те са важни само дотолкова, доколкото могат да повлияят за надмощието на една от двете „големи сили“. Църковното мислене е движено от съчувствие и грижа за живота на конкретните хора и само това може да доведе до изцеляване на раните на който и да било разкол.

Изказването на българския архиерей веднага беше цитирано от медиите в Северна Македония като „позиция на Българската църква“. Междувременно не само българският Св. Синод, но и Сръбската църква вече трети ден не са коментирали решението на Вселенска патриаршия, с което се приемат в евхаристийно общение клирът и миряните в Северна Македония, без да се определя църковният статут на тази поместна църква.

Дори Московска патриаршия все още не е реагирала официално, като единственият коментар, който доби публичност, е на свещеник, а не на архиерей.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rykp 

Разпространяване на статията: