Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

IMG 9492 300x225На 25 април, Светли понеделник, Старозагорският митрополит Киприан освети реновираната сграда на манастирския комплекс „Рождество Христово“ в гр. Шипка. Преди това той оглави св. Литургия в храм-паметника на св. обител.

Възстановителните работи са замислени преди повече от година. На 10 март 2021 г. правителството отпуска три милиона лева за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка. Задачата, поставена пред изпълнителя, е да възстанови сградата без нито една конструктивна промяна в нея. При освещаването митр. Киприан отбеляза, че той е успял да се справи с нея. Изпълнителят на ремонтните дейностите Тони Йорданов сподели, че възстановяването на сградата е било много голямо предизвикателство и благодари на владиката и Епархийския съвет за доверието.

IMG 9496 1280x640В нея ще бъдат настанени монасите на св. обител, които в момента живеят близо до реката в доста неблагоприятни условия. Мястото ще бъде превърнато в Център за православно наследство, в което всеки ще може да се поклони и да пренощува.

IMG 6472 300x225Манастирската сграда има дълга история. При построяването си е била предназначена за Духовна семинария към Руската църква. Но никога не е работила като такава, известно време е болница за ранени войници (през Първата световна война). През 1934 г. съветското правителство предава комплекса на БПЦ във връзка с възстановяването на дипломатическите отношения между България и СССР. После сградите се използват за сиропиталище – Дом „Шипка“, а накрая е санаториум. През 1996 г. сградата е изоставена и разграбена, а след това започва да се руши. По времето на Старозагорски митрополит Галактион правителството на цар Симеон Сакскобургготски деактува комплекса заедно с храм-паметника и го предава на Старозагорска митрополия. В манастира се събира малко монашеско братство, но поради недостиг на средства не се полагат грижи за възстановяването на сградите. В последните дни на последното правителство на Б. Борисов бяха отпуснати 3 млн лв за възстановяване на сградите, а още предната година (2020) бяха дадени 1.6 млн за възстановяване на камбанарията на храм-паметника. Затова на освещаването е присъствал като специален гост Б. Борисов.

Снимки: Сайт на Старозагорска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8r4xy 

Разпространяване на статията: