Мобилно меню

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (140 Votes)

2112745256 2Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний обясни в интервю по БТВ, че тази година не е организирано пренасяне на Благодатния огън от Йерусалим заради ограничения, наложени от Израел. „Ограничен е достъпът до самия храм на Възкресение Христово… заради това Св. Синод на БПЦ благоразсъди Благодатният огън да се раздаде в нашата страна от местата, на които се пази в епархиите“, заяви владиката.

Той също така посочи, че има разминавания в комуникацията между ръководството на БПЦ и държавата. Налице са доста въпроси за обсъждане, които стоят неразрешени. „Диалогът между държавата и Църквата „… трябва да бъде много, много интензивен, конструктивен, градивен в полза на нашето общество“, каза митр. Антоний. Според него премиерът Кирил Петков трябва да намери хора, които да го посъветват как да се организира среща между патриарха и него. Митр. Антоний смята, че подобна среща е възможна, но трябва да се организира по съответния ред – с официално писмо и конкретни теми, които искат да се разгледат както от държавата, така и от църквата.

Предишните месеци в медиите се появиха съобщения за опити от страна на премиера Кирил Петков да се срещне с Негово Светейшество патриарх Неофит и членовете на Св. Синод, но до такава не се стигна. Организирането ѝ се затруднява от факта, че Св. Синод вече се събира много рядко на заседания и те продължават не повече от един ден. Това означава, че от държавната администрация се изисква сериозно проучване и планиране на евентуалната среща. Към това трябва да се прибави и още един фактор. Според някои църковни анализатори сред членовете на църковното ръководство има такива, които саботират сближаването на църквата със сегашното ръководство на държавата. Както посочва и митр. Антоний, премиерът ще се нуждае от вътрешни хора, които да съдействат за провеждането на среща с църковното ръководство и за „стопляне“ на отношенията.

Снимка: БТВ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8r8yu 

Разпространяване на статията: