Мобилно меню

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

2111360498Св. Синод в заседанието си на 13 април освободи Старозагорския митрополит Киприан от послушанието да отговаря за духовното обгрижване на православните българи в енориите в Република Турция, възложено му по решение на Св. Синод през 2019 г.

Ловчанският митр. Гавриил обясни това решение с изявено желание от страна на Вселенския патриарх Вартоломей да общува с повече от един български архиерей. Поради тази причина занапред Св. Синод няма да определя изрично някой архиерей, който да изпълнява тези функции, а при всяко празнично събитие, изискващо участие на български архиерей в богослужение в българските църкви в Турция, ще се излъчва различен представител.

Първото подобно събитие е 6 май, Гергьовден, когато празнува българският храм „Св. Георги“ в Одрин и където по традиция на този ден служи български епископ. През 2019 г. се стигна до конфликт между БПЦ и Вселенския патриарх Вартоломей, който не даде разрешение Старозагорският митрополит да служи за 150-годишнината на одринския храм „Св. Константин и Елена“. Той все пак служи в църквата „Св. Георги“ за Рождественските празници през декември 2021 г. Междувременно патр. Вартоломей назначи за обгрижващ българските енории архим. Харалампий (Ничев), който преди години стана клирик на Вселенска патриаршия. Той обаче не се ползва с доверието на българския висш клир, а възраженията на Св. Синод до Вселенския патриарх за този избор не бяха уважени. Патр. Вартоломей тогава заяви, че за решението му тежест е придало писмо-препоръка от Симеон Саксгобурготски за въпросния бивш български клирик.

Св. Синод все още не е определил кой архиерей ще служи за храмовия празник на българската църква в Одрин на 6 май.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ru6q 

Разпространяване на статията: