Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

9По установила се през последните години практика Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който по ред причини не може да бъде в тесен контакт със своите пасоми, отправя писмени обръщения към тях по повод големите църковни празници. Последното от тях е посветено на празника Благовещение на св. Богородица, когато св. архангел Гавриил донася добрата вест за предстоящото раждане на Божия Син на земята и отправя призив към Пресветата Дева за участие в спасителния Божи план. Обръщението на патр. Неофит припомня смисъла на събитието на Благовещение: „… без съгласието на Пресвета Богородица, без нейното решително „да“, не биха били възможни нито Рождеството по плът на Сина и Словото Божие, нито Неговото благовестие и встъпването на човечеството в Новия Завет с Бога. И най-важното: без възприетия от Пресветата Дева божествен жребий не би било възможно и онова най-решаващо, което Богочовекът, Господ Иисус Христос, стори за нас и нашето спасение: Неговите страдания, кръстна смърт и всепобедно Възкресение“.

Негово Светейшество отбелязва голямата молитвена сила на Божията майка и призовава с особено усърдие да търсим нейното застъпничество в последните дни, „когато пред очите ни е цялата сила на злото, противопоставило един срещу друг два братски православни народа – в братоубийствена война, която вече месец отнема живота на безброй невинни жертви и руши граденото със столетия православно единство на братя по вяра и род, заплашвайки с унищожение целия свят“.

На Всесветата Божия майка и нейния божествен Син вярващите хора днес възлагат надеждите си „да смирят сърцата на воюващите, да даруват мъдрост на онези, от които зависи прекратяването на това трагично кръвопролитие, и да събудят повторно братската любов, свързвала исконно тези православни славянски народи, като даруват мир на изстрадалата украинска земя и на целия свят“, се казва обръщението на патр. Неофит по повод празника Благовещение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rkh6 

Разпространяване на статията: