Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

7a686e8c00b46e29e81c682cd1b63643Шестнадесетата световна среща на българските медии под надслов „Медии и истина“ се проведе на 16 и 17 октомври в Рилската св. обител. Журналисти от различни точки на света представят своите издания в двудневния форум, организиран от БТА.

На откриването, състояло се в иконната галерия на Рилския манастир, присъстваха Неврокопски митр. Серафим, Андрианополски еп. Евлогий, игумен на св. обител, цар Симеон Втори, министрите на външните работи Светлан Стоев и на образованието и науката Николай Денков. Те направиха обръщения към присъстващите журналисти и гости.

2021 10 18 14 14 41

Беше прочетено и приветствие към участниците от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Заради мястото на срещата първата подтема на форума беше „Вярата в медиите“. По нея доклади изнесоха богословът проф. Иван Ж. Димитров и философът проф. Георги Каприев, Димитър Ганчев от Радио Ватикана и Евгени Веселинов, главен редактор на „BulgariCA“ – онлайн издание за българите в Калифорния, САЩ.

Проф. И. Ж. Димитров говори за присъствието на вярата и религията в медиите, за промъкването на нерегламентирана религиозна пропаганда в тях от страна на някои вероизповедания, за конфликта между журналистите и представителите на Църквата и необходимостта от градивно взаимодействие. (Докладът на проф. Иван Желев можете да прочетете тук).

bq1 .mПроф. Г. Каприев се спря на въпроса за доверието в медиите, а в тази връзка говори и за неадекватни реакции от страна на църковни представители в общуването с медиите.

Д. Ганчев подчерта, че медиите следва да са посредник на посланието на Църквата, но е по-добре това послание към обществото и най-вече към новото поколение, да е съобразено със съвременния контекст.

Е. Веселинов пък се спря на религиозния живот на българите в САЩ и нуждата от по-дейна политика от страна на Св. Синод на БПЦ, за да се обединят нашите сънародници под егидата на родната ни Църква. Той изтъкна и липсата на единодействие между българските църковни общини и българските училища зад граница, което е в сила не само в САЩ, но и в Канада, а също на някои места в Европа и пр.

В дискусията след първия панел се поставиха въпроси за липсата на свещеници и слабото „покритие“ на българската емиграция от български православни църковни общини, липсата на свещеници и тяхната недостатъчна активност в пастирското им дело.

Срещите на представителите на българските медии зад граница се провеждат от 2005 г. по инициатива на тогавашния генерален директор на БТА Максим Минчев. Само миналата година заради ограниченията от пандемията те не можаха да се съберат. Всяка година срещите се провеждат под една основна тема, като ежегодно се сменя мястото на провеждането им. Състояли са се както у нас, така и в столиците на различни съседни и по-далечни страни, където има добра дейност на български медии. Новият генерален директор на БТА Кирил Вълчев през юни т. г. съобщи, че Шестнадесетата световна среща на българските медии ще се проведе в България, в Рилската св. обител, към която г-н Вълчев храни особена почит. Съобщението той направи в присъствието на Адрианополски еп. Евлогий на пресконференция в БТА на 28 юни по повод представянето на книгата Рилският манастир в най-ново време (1944-2019 г.) на Мария Златкова (тук).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/88hhk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]