Мобилно меню

1.8148148148148 1 1 1 1 1 Rating 1.81 (54 Votes)

2021 09 26 19 47 19На 26 септември в катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ в Ловеч се състоя епископската хиротония на архим. Михаил (Диловски), игумен на Чекотинския манастир. При ръкоположението  той получи титлата Константийски епископ.

Това беше първата хиротония, която се извършва в ловешкия катедрален храм. В нея взеха участие митрополитите Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков и епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Знеполски Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, както и архимандритите Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, и Епифаний, протосингел на Неврокопска епархия.

2021 09 26 19 48 44В края на богослужението Мелнишки еп. Герасим прочете поздравително слово от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към новия епископ, в което се казва: „Преосвещени владико, помнете какви обещания дадохте пред Великия архиерей Господ Иисус Христос и се стремете да ги оделотворите в служението си“.

Митр. Гавриил, който е духовен наставник на новоръкоположения еп. Михаил, също се обърна с напътствено слово към него, в което отбеляза: „През всичките тези години Вие никога не сте изявявали каквото и да било желание за епископство. Ние сме уверени, че понеже Вие не се домогвахте до тази, по думите св. Григорий Богослов, „завидна, но опасна висота“, а я приехте като послушание, Господ ще Ви помогне да носите този тежък кръст за слава Божия, за Ваше спасение и спасение на поверените Ви човешки души“.

2021 09 26 19 48 00В отговор Константийски еп. Михаил изрази своята искрена благодарност към митр. Гавриил, към Светейшия патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ за решението им да бъде възведен в епископски сан. Новият владика обеща, че ще продължи да следва съветите и наставленията на митр. Гавриил. Той обеща, че като негов викарен епископ ще се уповава на неговата „вяра, мъдрост, духовен опит, разсъдителност. С Божията помощ ще се старая да Ви подражавам с послушание и прилежност“, каза еп. Михаил.

Все още на сайта на Българска патриаршия няма официална биография на новоръкоположения епископ, каквато беше досегашната практика. Новият владика Михаил беше представен само като игумен на Чекотинския манастир и духовно чедо на Ловчанския митрополит Гавриил.

Снимки: Сайт на Българска патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8udkk 

Разпространяване на статията: