Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

avgust 2 2021 korica 3 copyВ навечерието на Успение Богородично излезе новият брой на сп. „Амвон“, посветен на празника. Уводната статия на изданието на варненския храм „Св. Атанасий“ е на известния гръцки литургист проф. Йоан Фундулис (1927-2007 г.). Тя е историческа ретроспекция на възникването, същността и химнографията на Успение Богородично. Ставрофорен иконом Дончо Александров отправя призив да отворим сърцата си за Христос, който иска да ни дари спокойствие и утеха, като понесем благото Му иго с вяра и смирение. Св. Серафим Соболев (Софийски) също ни призовава към благоразумно поведение в обществото, за да водим успешно земните си битки. Архим. Йоаникий (Коцонис) разказва за промисъла Божи, който се разкрива в чудесата. Да избягаме от лудостта на днешния свят – социалните мрежи, призовава прот. П. Гурьянов.

В рубриката „Начала“ е разкрит смисълът на „Трисвятое“ ("Святий Боже"), с което започва всяка богослужба. В рубриката „Вяра и живот“ проф. А. Осипов развива темата за невъзможността на едновременно служене на Бога и на мамона, разсъждавайки върху Евангелие според Матей. Както обичайно, представени са теми, свързани със семейния живот и възпитанието на децата. Ракурсът в „Адам и Ева“ е насилието в съпружеските отношения, а в темата за децата – все по-оскъдяващата роля на възпитанието в съвременната педагогика.

Критичен материал разглежда съвременната женска мода. За тези, които обръщат особено внимание на сънищата, са представени мненията на свети отци. В рубриката „Изкуство и култура“ е включена статия за наскоро починалия руски актьор П. Мамонов, изпълняващ главната роля във филма „Остров“.

И в този брой екипът на сп. „Амвон“ предоставя интересни и разнообразни четива, преводни и авторски, воден от желанието да укрепва в читателите си стремежа за спасение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89pqf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]