Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (55 Votes)

DSC0372Участниците в ежегодния поклоннически път „Рилският Чудотворец“ достигнаха Рилския манастир привечер на 5 август, в навечерието на празника Преображение Господне. Независимо от пандемията, спазвайки противоепидемичните мерки, поклонниците преминаха пеша в молитва пътя от София до Рилската св. обител. Както и в предишните години, така и тази в похода се включиха не само възрастни хора, но и деца и младежи.

Инициаторът и ръководител на похода доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посочи, че участието в поклонническия път е излизане от ежедневието, насочване на нашите време и усилия за духовен живот. „Най-ценното е, че отделяме от времето си. Днешният човек все бърза, докато във времето на молитвата и поклонението ние се спираме и тези пет-шест дни в година според мене са изключително ценни и духовно здравословни за всички нас“, каза за БТА доц. Павлов. Той наблегна и на възпитателната роля на поклонничеството, което е възможност децата да бъдат приобщени към църковния живот чрез непосредственото им участие в него.

Поклонниците взеха участие в празничната св. Литургия за Преображение Господне в Рилския манастир, отслужена от Адрианополския епископ Евлогий, игумен на обителта. В празничното си слово той поздрави с празника на Христовото Преображение както всички поклонници, така и участниците в похода, като подчерта: „Вашият поклоннически подвиг става пример за всички останали хора, които се вдъхновяват да вървят по пътя, посочен ни от нашия Господ и Спасител Иисус Христос“.

Някои от участниците преминават маршрута за първи път, други са ветерани, участващи от самото начало на инициативата, започнала преди дванадесет години. Много от поклонниците в края на похода вече правят планове за следващата година.

* Снимка: От галерията на сайта на Поклонническия път „Рилския чудотворец“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8xrdc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]