Мобилно меню

4.5444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (90 Votes)

1 Synodical PalaceСпоред информация от църковни източници Св. Синод и сега няма да проведе свои заседания в периода на традиционната лятна или юнска сесия. Както е записано в устава на БПЦ-БП, „заседанията на Светия Синод се свикват редовно всяка година през месец юни и месец ноември, а извънредно – когато Българският патриарх или Светият Синод намерят това за необходимо или когато се поиска от повече от половината епархийски митрополити“ (чл. 61). В последните години обаче тези заседания вместо няколко седмици, както беше старата традиция, започнаха да се насрочват с продължителност само два или три дена, а много често тези дни бяха намалявани и до един.

Сега се очакваше патриархът да насрочи заседания от 15 юни, за което съответно трябваше да се изпратят до митрополитите, които са по право членове на синода, уведомителни писма с дневния ред. Такива писма обаче не са били изпратени, а един от митрополитите дори е предложил заседанията да се отложат за… септември.

Няма обяснение за този отказ на колективния ръководен орган на БПЦ в лицето на неговия председател и, както изглежда, на повечето от членовете му да изпълнят уставното разпореждане и да се съберат за обсъждане и решаване на важни и неотложни въпроси, каквито има немалко и които не могат да получат своето решение по друг път освен чрез заседание на Св. Синод. Ограничителните противоепидемични мерки в страната се отмениха в по-голямата си част, така че те не могат да са извинение за нежеланието да се изпълни повелята на устава и на дълга на митрополитите. Още повече че чрез такива действия единната ни Българска православна църква се разпада на петнадесет малки поместни църкви, които не желаят да функционират обединени.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8kh6r 

Разпространяване на статията: