Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

20150323141256 71066В Бачковския манастир ще отвори врати социален дом, който ще бъде предимно за възрастни и социално слаби монаси и свещеници, съобщи игуменът на св. обител Велички епископ Сионий, цитиран от БТА.

С това ще бъде възстановен закритият в края на 40-те години на миналия век дом за сираци от войните, уточни игуменът. По думите му, той няма да бъде в същия вид, тъй като „правителството вече си има социално министерство, което полага грижи за тези хора, но ще предложи храна и подслон на хора, свързани с Църквата“. Това са възрастни монаси и свещеници, които са останали без близки, каза още той.

Те обаче няма да бъдат оставени затворени в дома, а според възможностите си ще участват в живота на манастира и ще бъдат част от монашеското братство, каза още дядо Сионий. Домът ще разполага с петнадесет монашески килии за по двама души, което означава, че ще могат да се приютят общо тридесет души. Стаите ще бъдат ремонтирани и пригодени за възрастните хора със средства от проект, с който манастирът кандидатства пред ОП „Региони в растеж“ и който е на обща стойност около четири милиона лева.

Еп. Сионий припомни, че някога всички манастири са развивали социална дейност, като са давали подслон и храна преди всичко на сираци от войните. Момичетата са били настанявани в девическите манастири, а за момчетата се грижели в мъжките. С времето някои от децата са оставали да живеят в светите обители, като някои от тях са били постригвани и за монаси. Епископът добави, че един от тях е някогашният игумен на Бачковския манастир дядо Наум. Църквата е имала и специално отношение към душевноболните хора, като във всеки регион е имало по един манастир, в който са се грижели за тях. За Пловдивския регион това е бил манастирът „Св. Козма и Дамян“ край с. Куклен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ff99 

Разпространяване на статията: