Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

2021 02 11 1426Близо четири милиона лева е отпуснало правителството на заседанието си вчера за финансиране на средните духовни училища в България през 2021 г., съобщава пресцентърът на Министерски съвет.

Сумата ще бъде разпределена между петте духовни училища в страната, в които се обучават кадри на двете големи вероизповедания у нас, представлявани от Българската православна църква и Главното мюфтийство. Средства от държавния бюджет ще получат двете православни духовни семинарии – „Св. Йоан Рилски“ в София и „Св. Кирил и Методий“ в Пловдив, както и мюсюлманските духовни училища в Момчилград, Русе и Шумен.

„Тези средства са в значително увеличен размер спрямо предходни години. Това се случва в резултат от гласуваните промени в Закона за вероизповеданията, от две съществени промени в него. Първата е, че духовните училища се финансират от държавния бюджет, втората е, че възнагражденията на свещенослужещите бяха приравнени с тези на учителите и средствата са изчислени при завишени възнаграждения на преподаващите в тях“, отбеляза образователният министър Красимир Вълчев. Той посочи, че духовните училища са важни не само за двете основни вероизповедания, а и за системата на училищното образование.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ffdx 

Разпространяване на статията: