Мобилно меню

4.7941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (34 Votes)

2021 02 06 1033Вторият по големина ставропигиален манастир у нас – Бачковският – е подготвил проект за четири милиона лева, с който ще кандидатства по оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е озаглавен „Бачковски манастир „Успение Богородично“ – православна света обител и духовна поклонническа дестинация“.

Ръководителят на проекта инж. Митя Димитров и неговите сътрудници – Кирил Йончев и Красимир Кочос – имат опит в реализиране на европроекти в областта на културно-религиозната сфера.

На среща в манастира на 3 февруари, където начинанието беше представено, инж. Димитров заяви, че изпълнението на проекта ще развие всички форми на туризъм и ще превърне Бачковската обител в качествен и ефективен център за туризъм.

2021 02 06 1032

Игуменът на манастира, еп. Сионий, който беше домакин на срещата, очерта желанието на манастирското ръководство да развива все по-успешно Бачковската св. обител като център на православна духовност и средоточие на поклоннически, религиозен и културен туризъм. Еп. Сионий посочи, че няма да бъде пренебрегната и социалната дейност наред с адекватното представяне на обителта чрез новите информационни технологии.

„Проектът предвижда да се извършат ремонтни и реставрационни работи на съществуващи обекти, а въвеждането на електронни техники за туристическа анимация ще създадат ново цифрово съдържание на религиозните и духовните ценности“, подчерта инж. Димитров.

Проектът има благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Св. Синод на БПЦ, както и одобрение от Министерство на културата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fr9u 

Разпространяване на статията: