Мобилно меню

4.9850746268657 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (67 Votes)

2020 12 05 17 54 33На 5 декември, празника на преп. Сава Освещени и преп. Нектарий Битолски, столичният свещеник и дългогодишен ръководител на Софийския свещенически хор иконом Кирил Попов получи офикията „ставрофорен иконом“, с която беше отличен за достойното си служение като добър и ревностен свещенослужител, талантлив музикант и църковен композитор.

Отличието му беше дадено по време на св. Литургия, която о. Кирил оглави в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. На днешния ден свещеникът навърши 65 години от своето рождение, като отбелязва също 50 години църковнопевческа и диригентска дейност и 20 години служение като клирик.

2020 12 05 17 55 34

В св. Литургия молитвено участие взе и Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който прочете молитвата за офикията и поздрави отличения духовник с приветствено слово от името на  Българския патриарх Неофит. В поздравлението на Негово Светейшество към о. Кирил се казва: „Ваше Високоблагоговейнство,

Сърдечно Ви поздравяваме по случай честитите 65 години от Вашето рождение, 50 години църковнопевческа и диригентска дейност и 20 години пастирското Ви служение.

Молитвено благопожелаваме Бог да Ви дари с крепко здраве, духовни сили и благоплодни успехи, та с ревност и пастирско усърдие, чрез живот и слово, в дълголетност да проповядвате Христовите добродетели. Радваме се на ентусиазма, отдадеността и искреността във всичко онова, което вършите. Трудовете Ви в църковно-певческото изкуство са явни, както и обичта на събратята свещенослужители, което е ясно свидетелство за Вашата преданост и любов към Христовото служение и делото на спасението.

Бог да дари Вас, семейството и близките Ви със здраве, радости и благословени дълголетни години! За много години!“.

От своя страна о. Кирил изрази сърдечна благодарност за молитвената подкрепа и духовното звание на Негово Светейшество, на еп. Поликарп и на цялото храмово духовенство.

Ставрофорен иконом Кирил п. Атанасов Попов е завършил Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Духовната академия „Св. Климент Охридски“. От 1982 до 1984 г. е аспирант (докторант) в Московската духовна академия, където специализира хорово дирижиране и защитава дисертация на тема „Развитие на осмогласието в Руската и в Българската православни църкви“. Завършва диригентския клас при Московската духовна академия с отличието „Златен камертон“. Работил е като научен сътрудник в Църковноисторическия и архивен институт на Българската патриаршия, учител по източноцърковно и по хорово пеене в СДСеминария, бил е председател на старинния храм „Св. Николай Мирликийски“ в София, а през последните години е енорийски свещеник в столичната митрополитска катедрала. Занимава се и с музиковедска и редакторска дейност. Има множество участия като музикален продуцент, музикален оформител и изпълнител в записи за CD и DVD на църковна тематика. През 2012 г. излиза първата част на сборник с негови композиции Православни хорови творби, а през 2020 г. – част втора. Лауреат е на наши и чужди конкурси за композитори. Участва като член на жури на наши и международни хорови фестивали и конкурси. В края на 2012 г. е приет за член на Съюза на българските композитори. Носител е на ордена на Руската православна църква „Преп. Сергий Радонежски“ – трета степен (2014 г.) и ордена на Българската православна църква „Св. Климент Охридски“ – първа степен (2016 г.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6qak8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]