Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2020 06 09 12 10 03Тези дни си отиде от този свят Руси Стамов Дафинов от град Кърджали. Роден през 1938 г., той беше човек с добродетели и достойнство и затова беше почитан от съгражданите си. Макар че неговите имена вероятно вече не говорят нищо на днешните хора, дори в Кърджали и региона. Но с много от тях той десетилетия наред живя, общуваше, помагаше им. Може би из справочниците ще остане като последният директор на вече закрития оловноцинков комбинат в родопския град. За политически ангажираните, поне на местно равнище, той е известен като член на БЗНС „Никола Петков“ и радетел за установяване на демократични устои на обществения и държавния живот. По образование беше минен инженер, постепенно стигнал до ръководното място в предприятието, когато вече никой не се е борил за този пост, а е трябвало да се оцелява, да се пазят работните места на стотици хора. Като ръководител на Стопанската камара и на най-големия завод в града подпомага развитието на културата, здравеопазването, науката и спорта.

За православните християни в Кърджали Руси Дафинов обаче беше добре известен. В първите години след политическите промени от 1989 г. той е сред радетелите и дарителите за построяването на православния параклис „Свети Дух“ над града. Инициативата е на тогавашния свещеник в градската църква „Св. Георги“ Иван Тенев Бонев. Успяват с общи усилия да изградят параклиса и да го обзаведат с икони и всичко необходимо за богослужение. Работниците от ОЦК обичаха да ходят там на празника.

Когато пък о. Иван отиде в Барселона, където създаде българската църковна община „Рождество Богородично“ и устрои параклис, за да служи на българите в каталунската столица, Руси Дафинов се погрижи да се нарисуват и изпратят иконите за този българския храм.

На вчерашния празник на параклиса „Свети Дух“ предаде душата си в ръцете на Бога християнинът и дарителят Руси Дафинов. Затова сега се молим за неговата душа, като си спомняме и за ставрофорния иконом Иван Тенев Бонев, който си отиде от коварна болест на 17 януари 2010 г.

Бог да ги прости и да ги приеме в Своите бащински обятия!

В празничния ден в параклиса над Кърджали беше отслужен водосвет от о. Николай Величков (на снимката). Тази година обаче няма курбан заради пандемията от коронавируса, съобщава сайтът 24 rodopi.сom. Вероятно това е и причината да се съберат толкова малко хора, за разлика от други години.

Параклисът „Свети Дух“ е построен през 1994 г. В продължение на дълго време той е бил мястото за курбани за здраве, давани от ръководството на Оловно-цинковия комплекс. Пътят до храма е черен и няма табела, която да упъти туристите.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6w8q9 

Разпространяване на статията: