Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2020 06 09 17 13 48Предстоящото свързване на южната дъга с бул. „Цар Борис Трети“ по идеен проект предвижда локалното платно на булеварда да минава на около метър и половина от храм „Св. Пантелеймон“. За това алармира служещият в него свещеник о. Димитър Тухчиев в интервю за БТА. Нито възложителят, нито изпълнителят са се съобразили с храма и разположението му на булеварда, казва духовникът. Според идейния проект, публикуван на сайта на общината, пътят ще минава съвсем близо до храма и ще се създадат условия за неговото повреждане, предупреждава о. Димитър. Той е изразил опасенията си в писмо от 13.4.2020 г. до столичния кмет, но засега няма отговор.

2020 06 09 17 14 08Историческият храм „Св. Пантелеймон“, построен от руски емигранти, напуснали родината си след революцията през 1917 г., е бил отнет от държавата през 1945 г. Сега църквата с прилежащата ѝ постройка, десетилетия наред служила като старчески дом за руските белоемигранти, както и земята под нея са общинска собственост. По документи обаче те се водят култови и религиозни сгради. Значи трябва да бъдат върнати на Православната църква, защото тя е законният им собственик, смята о. Димитър.

Енорийският свещеник подчертава, че храм „Св. Пантелеймон“ има важно културно и историческо значение за нашата столица. Той е построен през 1923 г. от Съюза на руските военни инвалиди. В сградите около църквата тогава са оборудвани работилници, за да могат инвалидите да работят според силите си и да подпомагат издръжката си. Селската община в Княжево пък е отделила терен за безплатно сечене на дърва. Като разбрал за желанието на инвалидите да се трудят, цар Борис ІІІ изпратил в инвалидния дом оборудване и дърводелски инструменти, разказва о. Димитър.

През 1952 г. храм "Св. Пантелеймон" и десетки други руски храмове и манастири у нас, обслужвали руските емигранти в България (заради състоянието на схизма, в което се намирала БПЦ до 1945 г.), минават на подчинение на Българската църква. Но през 1977 г. по решение на Св. Синод на БПЦ този храм е върнат във владение на подворието на Руската православна църква у нас. Съответно и служещите в него свещеници са на щат в руското подворие.

„В този храм, като част от тогавашната Руска задгранична църква на емиграцията, е служил и архиепископ Богучарски Серафим, прославен съвместно от Българската и Руската църква като св. Серафим Софийски Чудотворец“, припомня свещеникът.

Срещу предстоящата пътна реконструкция в района се обявяват и живеещите наоколо, смятайки, че тя е недомислена и ще увеличи шума и вибрациите, с което ще се навреди не само на храма, но и на жилищните сгради.

Снимки: БТА


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6w8f9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]