Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

1591100417Премиерът Бойко Борисов се срещна днес в Рилския манастир с игумена Адрианополски епископ Евлогий, за да се осведоми за казуса с липсващите средства за годишната държавна помощ към обителта, възлизащи на шестстотин хиляди лева. През последните месеци ръководството на св. обител неколкократно информира, че за първи път през тази година манастирът, който е паметник на ЮНЕСКО, не е получил от държавата средства за поддръжка и реставрационни дейности. Двата месеца на карантина ограничиха силно посещенията на поклонници и туристи, което задълбочи финансовите проблеми и наложи манастирът да прибегне до мярката 60:40, за изплащане на заплатите на служителите. Заради тежката финансова криза Рилският манастир обяви дарителска сметка.

Причината са неясноти в приложението на изменения Закон за вероизповеданията, според който държавата отпуска целево на Св. Синод на БПЦ годишна сума, която се актуализира всеки януари. За тази година отпусната сума е от двадесет и шест милиона лева. Поисканата от Св. Синод субсидия е била по-голяма, но държавата е привела толкова. Според Дирекцията на вероизповеданията в тази сума влизат и годишните субсидии за трите ставропигиални манастира – Рилски, Троянски и Бачковски. От Св. Синод обаче твърдят, че отпуснатите средства не стигат дори за заплати, и не могат да отделят от субсидията за манастирите (вижте тук). След въпрос на журналисти от „Нова телевизия“ към Министерството на финансите оттам са препратили отново към Дирекцията на вероизповеданията, чрез която се предоставя субсидията и която трябва да прави разпределението на парите.

Пред журналисти еп. Евлогий заяви: „До този момент ние не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията (на НС, бел. ред.) субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея“.

След днешната среща стана ясно, че правителството ще отпусне липсващите средства в размер на шестстотин хиляди лева както на Рилския манастир, така и на другите две ставропигии. Премиерът заяви, че едва днес е бил уведомен за проблема.

„Не знаех за проблемите на Рилския манастир. Сутринта разбрах и ето, до обяд съм тук. Утре на заседание на властта ще отпуснем шестстотин хиляди лева на Рилския манастир, както и на другите – Троянския и Бачковския, и за строеж на нова църква в Пловдив“.

Отделно ще се отпуснат още един милион и триста хиляди лева за пречиствателна станция на Рилския манастир. Заради бюрократични пречки нейното построяване се бави вече няколко години, а липсата на пречистваща инсталация не позволява да се пусне в експлоатация готовото също от години ново здание при дупнишката порта, където ще се настанят кметството (колкото и парадоксално да е, Рилският манастир се смята за самостоятелно населено място, макар и само с петнадесетина жители, бел. ред.), полицията, пожарната и пощата.

Обещаните от премиера пари ще бъдат отпускани непосредствено през Министерството на финансите, а не през Дирекцията на вероизповеданията, за да е сигурно, че ще стигнат до Рилската обител.

Трябва да се отбележи, че това е първото посещение на Бойко Борисов в Рилския манастир, откакто е във властта. Преди няколко години той трябваше да отиде там за „рязане на лентата“ на направения ремонт на пътя до манастира, но ден преди това „събитие“ се срути скатът над пътя три километра преди манастира и пътят така си остана неосветен и неоткрит. Срутището обаче така или иначе и днес „посрещна“ премиера.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6wwfy 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата