Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2020 06 01 20 18 36На 1 юни с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше организирана акция в подкрепа на медиците от първа линия в борбата срещу коронавируса. Инициативата е на доброволците към храма „Рождество Христово“ в столичния квартал „Младост“, организирани от храмовото духовенство и ръководени от Велина Андонова, преподавател по вероучение в храма. Съдействие им беше оказано от майор доц. д-р Георги Попиванов, хирург във ВМА.

Бяха раздадени общо седемстотин пакета с икони, образователни книжки и лакомства за децата на медиците от Военномедицинска академия, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и Център за спешна медицинска помощ в София.

2020 06 01 20 20 23В акцията се включиха Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Евтимий, свещ. Константин Тренев и йерод. Вартоломей, които съпроводиха доброволците и в останалите медицински заведения.

Епископът връчи икони на полк. доц. д-р мед. Георги Попов, началник на Катедра ,,Инфекциозни болести“ във ВМА, на проф. д-р мед. Костадин Ангелов, изпълнителен директор на Александровска болница, както и на останалите директори на медицинските заведения. Владиката благодари на всички медици за техните трудове, постоянство и жертвоготовност.

Лекари, парамедици и шофьори от спешната помощ изразиха радостта си от оказаното им внимание, като пред БНР заявиха, че те за първи път стават свидетели на дарение от страна на Българската православна църква.

„За първи път откакто съм тук се случва такова нещо, такова дарение. Въобще, не само в Спешна помощ, а на целия медицински персонал, пък и не само, се налага да отсъства от вкъщи на най-големи празници, както е и днешният, разбира се, Денят на детето… За съжаление сме тук дванадесет часа и този жест, който направи БПЦ, ни трогна… Всеки един мил жест, независимо в какво време, в каква ситуация, прави хората по-добри. Много мил жест, човечен жест, това означава за мене. Най-много се радвам на иконката“. 

Снимки: Сайт на Софийска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ww8y 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата