Мобилно меню

4.4727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (165 Votes)

и32и343443След срещата между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити с представители на държавата стана ясно, че архиереите не променят мерките за сигурност в храмовете на БПЦ въпреки увеличаващия се брой на заболели от коронавирус. Представителите на държавата в лицето на вицепремиера Томислав Дончев, проф. д-р Венцислав Мутафчийски и Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания“ на МС, са поискали от митрополитите по-строги мерки за социално дистанциране и ограничаване броя на богомолците в храмовете в дните на големите християнски празници – Лазаровден, Цветница и Великден. Било е посочено, че се очаква пикът на епидемията да бъде достигнат около Великден и след това.

435234Св. Синод обаче остава на мнението си, изразено в началото на кризата, че храмовете ще останат отворени и ще бъдат извършвани всички богослужения, предвидени за времето на Великия пост. Архиереите призовават вярващите „да усилят своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови“. Непроменен остава и начинът на причастяване, като свещениците следва да допускат до св. Тайни само вярващи, които познават лично.

Св. Синод същевременно публикува днес и окръжно писмо, в което са посочени предприетите до сега мерки и взетите днес решения:

 1. Св. Синод на БПЦ-БП благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ.
 2. Св. Синод в съответствие с изискванията на държавните институции призовава вярващите християни да останат по домовете си.
 3. Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП (в страната, защото в чужбина вече са затворени, б. р.) остават отворени и в тях ще се извършват определените за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования.
 4. Чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен. Свещенослужителите се задължават с особено внимание да преподават св. Причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично.
 5. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.
 6. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектат стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.
 7. Църковнослужителите да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).
 8. Миряните, посещаващи храма, да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.
 9. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.
 10. Тайнствата св. Кръщение и св. Венчание да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията.
 11. Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките му.
 12. Св. Синод призовава клира и богохранимото паство да усилят своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови.
 13. Св. Синод изразява благодарност и отправя молитви към всеподателя Бога за правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, за всички останали обществени служители – полицаи, военни, служители в транспорта, магазинерите - за всички, които се излагат на риск, за да може ежедневният живот да се съхрани в рамките на възможното

В края на разговора Негово Светейшество патриарх Неофит изрази надежда, че с Божия помощ и с общи усилия кризата ще бъде бързо преодоляна и съвсем скоро ще се завърнем към предишния си начин на живот и с духовна радост ще посрещнем Възкресение Христово.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6xcpa 

Разпространяване на статията: