Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (40 Votes)

origНегово Светейшество Българският патриарх Неофит получи днес в дар мощите на двама светци – Климент, папа Римски, и мъченик Потит. Това стана на официална церемония в сградата на Софийска митрополия. Мощите са дар от папа Франциск и бяха донесени и предадени от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

На срещата от страна на БПЦ присъстваха още: Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, о. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, и доц. дяк. Иван Иванов от Богословския факултет на СУ, който беше и преводач по време на разговорите.

Патр. Неофит благодари за ценния дар. „Голяма благодат е за нашата църква, като пазителка и продължителка на делото на светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици, да получим и частица от светите мощи на всепочитания Климент, папа Римски, основател на Сердикийската църква и неин първи епископ, които са духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народи“, каза Негово Светейшество.

32и23и23иПри предаването на св. мощи апостолическият нунций отбеляза: „Днес мощите на свети Климент, папа Римски се връщат заедно с тези на свети Потит по земите, в които са живели двамата светци, по местата, видели мисионерското дело на светите братя Кирил и Методий“. Според него, „ценният дар на мощите е знак за желанието на папата да търси и да се моли за единството на християните и за взаимното уважение, характеризиращо отношенията между Светия престол и Българската патриаршия“.

Негово Светейшество припомни, че това не са първите реликви, които БПЦ получава от Римокатолическата църква. Папа Йоан Павел II (през 2002 г.) и папа Бенедикт XVI (през 2006 г.) дариха на нашата църква частици от мощите на св. Дасий Доростолски, както и на св. Георги Победоносец. „Свидетелството на вярата на светиите и мъчениците Христови е ясно доказателство за нашите добри отношения, които пребъдват и ще продължават в мир, разбирателство и взаимно уважение“, заяви патриархът.

Св. Потит е първият мъченик на Сердика, с чието име са свързани редица чудеса, а св. Климент е първият епископ на Сердика и Римски папа. Св. Климент е близък сподвижник на св. апли Петър и Павел. Нетленното му тяло е открито от св. Константин-Кирил Философ в Крим и е било отнесено в гр. Херсон. По-късно св. братя пишат на папата за откритите мощи и са поканени в Рим, където ги пренасят тържествено.

Св. Потит е родом от Сердика и загива мъченически по времето на имп. Антонин Пий. Погребан е в италианската Пулия, в днешния град Трикарико. Смятан е за първия сердикийски светец и един от десетте софийски светци, като името му е свързано с многобройни чудотворни изцеления.

Получените от папа Франциск мощи на св. Климент и св. мчк Потит ще се съхраняват в старинния столичен храм „Света Софѝя“. На 24 и 25 март със специални тържества и лития реликвите ще бъдат пренесени там от сградата на Софийска митрополия.

Вижте също: Св. Климент, папа Римски – пръв епископ на Сердика – пръв епископ на Сердика

Снимки: dir.bg

и32и23и22и32и23и22


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/63y9u 

Разпространяване на статията: