Мобилно меню

4.48 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (25 Votes)

49587847708 c344460342 cНа 26 февруари в столичния квартал „Надежда-3“ беше положен основният камък на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец. Софийският викарий, Белоградчишки еп. Поликарп, направи първата копка на храма в деня, когато се отбелязват 70 години от успението на владика Серафим, както е известен руският архиепископ сред българските християни. Новият храм се намира на ул. „Бели Дунав“, а за негов предстоятел е определен прот. Христо Димитров от храм „Свети Дух“ в кв. „Надежда“.

В богослужението участваха също архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и много столични свещеници, между които ставроф. ик. Ангел Ангелов, ик. Кирил Попов, прот. Стилиян Табаков, прот. Методий Корчев и др. В словото си еп. Поликарп разказа защо св. Серафим е известен сред своите съвременници като „архиерея на любовта“ и пожела храмът да бъде завършен бързо, така че християните да имат още една светиня, която да ги обединява, и в най-скоро време вярващите да се съберат за отслужването на първата св. Литургия в новия храм.

Днес в руската църква „Св. Николай Чудотворец“, където се покоят мощите на св. Серафим, беше отслужена празнична св. Литургия по случай празника на светеца от Врачански митр. Григорий и гостуващия у нас Виницки митр. Варсануфий (УПЦ-МП).

Богучарският архиеп. Серафим (Соболев) беше канонизиран през 2016 г. Той е архиепископ на руските православни общини в България от 1921 до 1950 г., когато се упокоява на Неделя православна, 26 февруари.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/63fah 

Разпространяване на статията: