Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

2020 02 20 1015С панихида в старинния столичен храм „Света Софѝя“ на 19 февруари беше отбелязан денят на трагичната кончина на йерод. Игнатий – Васил Левски. Заупокойната служба оглави Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий (с неясен щат), ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеници от столични храмове, седем дякони, ръководени от протод. Иван Петков.

Молитвено участие в панихидата взеха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ.

На панихидата присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, служители на държавната и общинската администрация, общественици, много граждани.

След богослужението еп. Поликарп произнесе възпоменателно слово, в което отбеляза, че е наш църковен и морален дълг да се съберем на този ден и да отдадем молитвена почит на Апостола. Владиката подчерта, че Васил Левски от малък е възпитан в евангелските добродетели – любов към ближния, жертвоготовност и стремеж към свобода, на които остава верен до смъртта си, и с това е достоен пример за подражание на съвременните българи.

След панихидата духовенството и гражданите, водени от Негово Светейшество, се отправиха в лития към паметника на Васил Левски. Към тях се присъединиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министри, посланици, държавни служители и др. На паметника бяха поднесени венци и цветя и се състоя възпоменателна церемония.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/63ad9 

Разпространяване на статията: