Мобилно меню

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (54 Votes)

49430779757 5fc1d81947 wВечерта на 23 януари в салона на Софийска митрополия се проведе официален прием на кметове от селищата в Софийска област и духовните ръководители на околиите в епархията. Срещата е по инициатива на ръководството на Софийска митрополия и се провежда за първи път. Тя е израз на желанието на църковното ръководство да взаимодейства градивно с местната общинска власт във всички инициативи, които са от полза за гражданите.

Повече от двадесет кметове на общини откликнаха на поканата. На приема присъстваха и архиерейските наместници на седемте духовни околии (извън София, т. е. на Самоков, Ихтиман, Дупница, Радомир, Кюстендил, Трън и Годеч). Заедно с патриарха бяха Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и протосингелът на митрополията архим. Василий. Негово Светейшество се обърна към събралите се градоначалници с думите:

„Бихме искали още веднъж да поздравим кметовете с доверието, което жителите на ръководените от тях общини им оказаха и им възложиха своите надежди и очаквания, които всички се надяваме да оправдаят.

През изминалата година взаимоотношенията между Софийската св. митрополия, архиерейските наместничества, държавната власт и местното самоуправление бяха на завидно високо равнище. Вярваме, че и през настоящата година, а и занапред доброто равнопоставено партньорско съработничество ще продължи плодотворно и ще спомогне за развитието на духовно-нравственото и патриотичното възпитание на живеещите в диоцеза на Софийска епархия наши сънародници“.

КметовеКато приоритетни области на сътрудничество между църковната, държавната и местната власт Негово Светейшество изтъкна образованието и възпитанието на децата в християнските ценности, социалната дейност, поддръжката на храмовете, решаването на проблема с църковните имоти, които не са върнати на църквата. Той каза:

„Изказваме надежда, че държавната и местната власт ще подпомогнат изучаването на предмета „Религия“ в общинските училища, ще съдействат за развитието на социалната дейност, ще спомогнат за възстановяването на невърнати църковни и манастирски имоти, за строителството и ремонта на храмове и тяхното поддържане, както и за предоставянето на храмове и манастири, които се водят като държавна или общинска собственост, в собственост на Софийската св. митрополия, та по този начин да се отдаде „кесаревото кесарю, а Божието Богу“ (Лука 20:25)“.

Патриархът постави акцент и върху европейските програми за реставрация, реконструкция и възстановяване на храмове и манастири, които се осъществяват с участието на местните власти: „През настоящата година имаме намерение да кандидатстваме по различни европейски програми за реставрация, реконструкция и възстановяване на храмове и манастири, които по една или друга причина не са били добре поддържани“.

„Софийската св. митрополия от своя страна и в лицето на архиерейските наместници по места ще бъде в помощ на всички добри инициативи на държавната и местната власт, които не са в противоречие с православно-християнските нравствени и семейни ценности и които ще бъдат полезни за доброплодното развитие на нашето общество и особено на младото поколение“, каза също патр. Неофит.

Информация и снимки: Софийска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uqhqx 

Разпространяване на статията: