Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

P2400832В Общинския съвет на Бургас е внесено предложение на двама от съветниците, Бенчо Бенчев и Стоян Колев, за издигането на статуя на св. Николай Чудотворец в морския град. Според тях монументът можел да се превърне в местна забележителност и атракция за туристите.

По време на обсъждане на проекта в постоянната общинска комисия по култура архиерейският наместник на духовната околия прот. Севастиян Йорданов изрази своето опасение, че статутята на известния християнски светец е замислена като зрелище за туристите.

 Според него е добре да се реализира по-старата идея - да се издигне кръст на остров „Св. Анастасия“. Тогава Сливенският митр. Йоаникий благослови първата копка на начинанието.

По принцип Православната църква има отрицателно отношение към триизмерните изображения на Христос и светците, чиято употреба в култа е забранена след иконоборческата криза. В случая не става дума за богослужебна употреба на статуята, но като религиозен символ тя би трябвало да съответства на християнската естетика, за да не се превърне в кич. 

Самият митр. Йоаникий преди няколко години освети триметровата статуя на св. Николай Чудотворец, издигната на полуостров Буджака, нос Колокита, във вилно селище „Созополис“ край Созопол. Тогава в речта си той каза: „Необятното море пред очите ни като че ли ни кара да мислим, че светът се състои само от вода, морета и океани. Но те и ние се нуждаем от покровител и застъпник, който да ни извади от бурите в житейското море. Св. Николай и днес помага и не оставя невъзнаградени тези, които искрено отправят поглед към него“ (повече за събитието и снимки от него – тук). След медийните публикации за отрицателното становище на Сливенска митрополия към идеята за подобна статуя в Бургас, митр. Йоаникий заяви, че не е против идеята за статуя, след като има такава в Созопол.

Засега не е ясно дали изразените критики към идеята ще се отразят на осъществяването на проекта в Бургас, за което общината е предвидила в бюджета си 75 000 лева.

На снимката: статуята на св. Николай във вилно селище „Созополис“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uq8ya 

Разпространяване на статията: