Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

49239673966 c53e84099d wДните преди Рождество Христово по традиция са наситени с празнични събития и благотворителни инициативи, организирани в различни столични енории. Това е време, когато възпитаниците на неделните училища и децата, изучаващи Религия в училище, представят своите празнични програми.

На 18 декември в салона на Софийска митрополия се състоя голям детски концерт, на който присъства Негово Светейшество патриарх Неофит. В празничната програма взеха участие ученици от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, хор „Бодра смяна“ при Софийския национален дворец на децата, деца от Неделното училище при столичния храм „Св. Николай Софийски“, ученици от 20 ОУ „Тодор Минков“, от 139 ОУ „Захарий Круша“, от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“, от 23 СОУ „Фредерик Жолио-Кюри“, деца от с. Горна Малина, от Неделното училище при Богословския факултет на Софийския университет и от Неделното училище при храм „Св. Кръст Господен“. Всички деца получиха подаръци, дарени от Татяна Попова, собственик на веригата „Аванти“.

49242463116 81f606aa9b wНа следващия ден в Софийска митрополия гостуваха деца-коледари от столичната детска градина „Елхица“, заедно със своите учители и възпитатели, водени от свещ. Лъчезар Вълков от столичния храм „Рождество Христово“. Негово Светейшество благослови малките изпълнители и техните учители, като им пожела Божието благословение в учителското поприще.

Дом "Св. София"Центъра за временно настаняване на деца „Св. Софѝя“ в столицата посети Белоградчишки еп. Поликарп, заедно с доброволци от столични енории. Те занесоха на малчуганите различни лакомства, а децата бяха подготвили скромно тържество. Социалните работници в дома споделиха, че освен подаръци за децата имат голяма нужна от памперси за най-малките обитатели на кризисния център. В дома за временно настаняване живеят 70 деца без родители или с родители, които не могат да полагат грижи за тях. За тях посещението на епископа и доброволците породи искрена радост и празнично настроение.

78423304 10156727933651546 9120783208231731200 n

Най-младата софийска енория към храм „Рождество Христово“ посрещна с множество благотворителни инициативи своя храмов празник. Децата от неделното училище към храма и техните родители за трета поредна година се включиха в кампанията „Ангелска елха“, като събраха и опаковаха близо 150 подаръци за деца, чиито родители са в затвора. Кампанията е на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода, като всяка година се изпращат подаръци с картички от родителите на 900 деца в цялата страна. Жени от Сливенския затвор изработват различни изделия от прежда, средствата от които отиват за изпращането на подаръците. Столичният храм и тази година беше домакин на проявата, като множество доброволци се включиха в събирането и опаковането на рождественските подаръци.

78833464 10156719775126546 6719664909426098176 nПодарък получиха и възпитаниците на Софийската духовна семинария – елегантни костюми и ризи „Oliver Wicks“, дарени на енорийския център към храма „Рождество Христово“ от фондация „Благотворител“. Близо 40 ученици получиха официалните дрехи, с които ще участват в концерти и други празнични събития. От Софийската духовна семинария благодариха на предстоятеля на храма о. Димитър Генчев и на Велина Андонова, ръководител на енорийския център, за съпричастността към техните възпитаници.

koledna zcezdaПродължава и една от най-старите енорийски инициативи в столицата – „Коледна звезда“, в която участват доброволци към енорийския център на храм „Покров Богородичен“. Картичките се изработват от деца в социални домове, подпомагани от доброволци и ученици от различни училища. В подкрепа на децата и младежите от домовете рисуват учениците от няколко столични училища: 73 СОУ, 67 ОУ, 41 ОУ, 20 ОУ, 14 ОУ, 6 ОУ, както и от частните училища „Св. Софѝя“ и „Веда“. Изработените картички се продават на цена от два лева. „С получените средства тази година организирахме морски лагер за децата от дом „Асен Златаров“ в гр. Враца, подпомогнахме финансово почивката на море на децата от дома в с. Доганово, осигурихме допълнителни средства за младежите от СУПЦ „Кн. Борис І“ в София и организирахме целогодишните неделни занимания за децата от ДДЮ „П. Р. Славейков“ в гр. София“, съобщават организаторите (повече за тази инициатива може да прочетете в сайта на храм „Покров Богородичен“ – тук).

Особено много работа имат през тези дни и кухните за социално-слаби хора в столицата. Кухнята към енорията на храм „Св. Георги Победоносец“ в кв. „Дървеница“ обяви, че има нужда от продукти за готвене (пилешко и свинско месо) и парични средства. Кухнята осигурява храна три пъти седмично за около 150 души. „Всеки, които има желание и възможност да дари средства, може да заповяда при нас на място всяка събота между 8:00 и 12:00 ч. и да се увери в истинността на каузата ни“, заявяват доброволците от енорията. Повече информация за техните нужди може да прочетете във фейсбук страницата на храма – тук.

512 oБлаготворителен базар организира столичният храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ в двете недели преди Рождество Христово (на 15 и 22 декември). Събраните от първата неделя средства на стойност близо 1 500 лв. ще отидат в подкрепа на възрастна жена, която се грижи сама за двамата си внуци, останали без родители. Повече за благотворителната кампания може да научите тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhypf 

Разпространяване на статията: