Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

2019 12 14 1215На 13 декември с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод митрополити на БПЦ се срещнаха с Деница Сачева, министър на труда и социалната политика. На срещата, състояла се в Синодната палата, са участвали митрополитите Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, Видински Даниил, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод и юристи.

Повод за срещата е Становището на Св. Синод относно Закона за социалните услуги, в което висшите духовници настояват за „отлагане действието на новия ЗСУ, както и за отмяната му, или основното му преработване“.

Министър Сачева е запознала архиереите с основните принципи, залегнали в нормативния акт, като ги е уверила, че той няма за цел да регламентира незаконни и необосновани намеси в семействата, провеждане на антисемейни политики или отнемане на деца от техните родители. По думите ѝ е необходимо да се изготви регламент и карта на пазара на социалните услуги, за да бъде повишено качеството им. Според министър Сачева има нужда и от повишаване на квалификацията и допълнително мотивиране на социалните работници.

Митр. Гавриил е изразил мнението на Св. Синод, че подкрепят предвижданото отлагане на закона с шест месеца, за да могат да бъдат чути и приложени забележките на всички заинтересовани страни. Той е изразил надежда в закона да бъдат приети и някои предложения на Св. Синод, като е допълнил, че основното желание на архиереите е законът да бъде преработен така, че той да бъде максимално полезен и добър за българските деца и българското семейство.

По време на срещата е постигнато взаимно съгласие за създаване на работни групи с участие на представители на БПЦ за обсъждане на закона, ако той бъде отложен след началото на 2020 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhfah 

Разпространяване на статията: