Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumb 910x0 IMG 0127В навечерието на Никулден, на 5 декември, Старозагорският митр. Киприан отслужи водосвет в храм „Св. Николай Мирликийски“, намиращ се на територията на Старозагорския затвор. В богослужението взеха участие о. Йордан Карагеоргиев, обгрижващ духовно затворниците, и свещеници от града. Водосветът преди храмовия празник на параклиса беше за здравето и благопреуспяването на лишените от свобода и работещите с тях.

За празника беше приготвен и курбан от риба, организиран с помощта на християни от няколко неправителствени организации и дарители.

О. Йордан Карагеоргиев, който повече от 20 години обгрижва обитателите на Старозагорския затвор и работещите там, припомни, че от освещеването на храма през 2004 г. в него са приели кръщение над 2 000 лишени от свобода.

През есента на м. г. отвори врати параклисът „Света Богородица – Благовещение“, предназначен за близките на затворниците, които идват на свиждане. Стенописите и иконите в него са дело на младата художничка от Стара Загора Зорница Иванова.

001В затвора в Стара Загора функционират три параклиса – в корпуса, в ЗОЗТ „Черна гора“ и в ЗООТ „Стара Загора“. „Св. Николай“ е най-големият и единствен по рода си в системата на затворите църковен храм, изграден изцяло с дарения. Освен ежеседмичните служби и отбелязването на църковните празници, лишените от свобода имат възможност да приемат св. Кръщение, както и да бъде направена венчавка.

Още по темата:

Затворническият храм в Стара Загора чества своя храмов празник

Свещеник инициира образователна програма за лишените от свобода в Старозагорския затвор

Затворници предприеха поклонническо пътуване по великотърновските манастири

Договорени бяха съвместни инициативи на Старозагорска митрополия и Тракийския университет

Коледа в затвора – с благослов от Света Гора


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhquh 

Разпространяване на статията: