Мобилно меню

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (33 Votes)

IMG 7832В края на месец март с благословението на Старозагорския митр. Киприан и съответното разрешение от ръководството на Старозагорския затвор 20 затворници от града предприеха поклонническо пътуване до великотърновските манастири. Посещението на лишените от свобода до светите обители е организирано от свещеника на затвора д-р Йордан Карагеоргиев.

 „Нашите поклонници сами избраха да участват в това пътуване“, разказа о. Йордан. Той е основал четири храма зад стените на Старозагорския затвор, кръстил е стотици мъже за изминалите 20 години, отворил е очите им за Бога. „Това са лишени от свобода, които посещават неделната служба и сами търсят храма“, обяснява о. Йордан.

IMG 7793Старозагорският свещеник основа първия след много десетилетия храм в затвор в нашата страна и днес съчетава духовната си дейност с педагогическа и преподава в Тракийския университет по специалността „Социална дейност в затвора“.

Между осъзнатия грях и премълчаната истина, дълбоко скрита в душата, ние намираме нашето собствено спасение, което често е невидимо за околните, казва о. Йордан. Свещеникът беше поканил в групата на поклонническото пътуване и трима свещеници със съпругите им. Всички духовници бяха единодушни, че социалната мисия на Църквата е изключително необходима и това пътуване е важна крачка в тази посока.

 Групата затворници включваше мъже с различни присъди. „Днес разбираме, че без духовниците ще ни бъде трудно да възпитаваме и образоваме“, сподели един от надзирателите, който беше заедно със затворниците. Според него не всички, които по една или друга причина се озовават зад решетките, откриват пътя към храма и Бога, дори и да са и десетилетие в килия, но има и такива, които се смиряват и постепенно се променят.

IMG 7770Пътят към Бога е дълъг и труден, но винаги завършва с благодатен успех, посочва сестра Варвара от Килифаревския манастир. По думите ѝ тук се намира една духовноливница на българското Средновековие, а възпитаници на св. Теодосий Търновски стават бъдещите духовни водачи: светите Евтимий, патр. Търновски, и Киприан, митр. Киевски, Московски и на цяла Русия.

 На раздяла сестра Варвара пожелава да не оставаме без зрънце вяра и любов към Бога. След това поклонническото пътуване ни отвежда в Преображенския манастир, в двата манастира в Арбанаси, в Дряновския манастир. Навсякъде ни посрещат духовници, които искат да споделят частици от вярата и надеждата си в Бога.

Снимки: авторката


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udq34 

Разпространяване на статията: