Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 5565

Днес Националната брайлова библиотека, която се помещава в Националното читалище на слепите „Луи Брайл“ в София, получи безвъзмездно екземпляри от издадената наскоро книга Иконите разказват за незрящи. Изданието, дело на екипа на Центъра за образователни инициативи „Двери“, беше отпечатано с благословението на Св. Синод на БПЦ и съдействието на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. То съдържа описание на 12 икони от Рилския манастир, представящи основните християнски празници от църковния календар от Въведение Богородично до Петдесетница. Текстовете разказват за евангелските събития, залегнали в основата на празниците, за символиката на иконата, за значението на цветовете и жестовете.

Иконите от Рилския манастир са адаптирани за незрящи така, че са оставени само главните контури, които предават основното послание на иконата и слепите добиват представа за сюжета ѝ. Текстът на книгата е записан и на аудиофайлове (тук). Изданието е осъществено съвместно с екип на фирма БГАсист, специализирана в предоставяне на специализирани стоки и услуги за хора със зрителни увреждания.

IMG 5558

Дарението от книги беше предоставено на председателя на Националното читалище на слепите Спас Карафезов от Полина Спирова, ръководител на екипа на изданието.

Г-н Карафезов и служителите на читалището благодариха за предоставените книги и изразиха радостта си от отпечатването на брайл на подобна творба. Библиотеката не разполага с никаква богословска литература, освен текста на Библията и аудиофалове на Св. Писание, записани от актьора Петър Евангелатов. Служителите на библиотеката и издателството за слепи към читалището споделиха, че тематиката е много интересна за тях и нямаха търпение „да видят“ как са направени иконите. Те не скриха вълнението си от представянето на книгата в салона на Софийска митрополия и присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит на него (тук). Вниманието на Църквата към тях е нещо ново и те изразиха надежда, че ще има още църковни проекти в полза на хората с нарушено зрение.  

Благодарение на щедростта на дарители, тиражът на книгата Иконите разказват за незрящи ще бъде предоставен безвъзмездно на двете училища за слепи деца в София и Варна, на читалища, ресурсни центрове, библиотеки на центровете за социална рехабилитация и интеграция на незрящи в страната.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh4ka 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]