Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

IMG 5530По установена вече традиция в духовните околии на Софийска епархия в навечерието на празника Въведение Богородично, който у нас се чества като Ден на християнското семейство и младеж, се провеждат детски и ученически концерти.

Инициативата за организирането им е на Софийска митрополия и те се провеждат с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В организирането на концертите важна роля имат учителите по Религия и тези от църковните училища, както и местните свещеници. Музикалните прояви се съпътстват от изложби на детски рисунки, драматизации и други прояви на детско творчество.

IMG 5527Целта е да се насочи вниманието не само на децата и родителите, но и на цялата общественост на големите населени места в епархията към християнския празник и неговото послание за ценността на семейството и любовта в него. Организацията и провеждането на концертите насочва вниманието на участниците и цялата местна общественост към наближаващия празник. Думите за семейната любов и вярност, за уважението към родителите, за важността на молитвата и вярата в Бога, макар изречени от децата, достигат и до всички присъстващи на проявата.

В края на всеки концерт представител на Софийска митрополия поздравява участниците и обществеността на града предавайки благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Присъствието на духовниците от ръководството на епархията подчертава важността на работата на учителите по Религия за християнското възпитание на децата и е знак за подкрепата на църквата на тяхното дело.

До сега празнични концерти бяха проведени в Перник, Дупница, Годеч, Радомир, Ихтиман. В концерта в Радомир взеха участие не само учениците от три училища в града, но и възпитанниците на две детски градини.

Предстоят празнични прояви в Елин Пелин, Брезник, Кюстендил, Сливница и Самоков.

На самия празник – 21 ноември, от 18 ч. в София, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ще се състои тържествена вечер, посветена на Деня но християнското семейство и младеж. Повече информация – тук.

Драматизация на Въведение Богородично от деца и ученици от Радомир:

IMG 5528IMG 5528


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh4aw 

Разпространяване на статията: