Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 7683На 14 ноември в салона на Софийска митрополия беше представен сборникът Иконите разказват в ново издание, приспособено за незрящи. Това е първото по рода си църковно издание, насочено към християнската просвета на слепите хора. То е съвместен проект на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Западно- и Средноевропейска епархия, а излиза с благословението на Св. Синод на БПЦ. Сборникът е съставен на основата на албума Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир, който „Двери“ издаде преди няколко години с неоценимото съдействие на Рилската св. обител.

За изданието за незрящи бяха подбрани 12 икони: на Иисус Христос и св. Богородица, както и на 10 от най-важните църковни празници. С всеотдайната и професионална помощ на незрящи консултанти изображенията бяха адаптирани към потребностите на слепите, така че те да могат да се докоснат до богатия свят на православната иконопис.

На представянето присъстваха Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, протосингелът на Софийска митрополия архим. Василий, йером. Мелетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, ик. Кирил Попов, доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Светослав Риболов от БФ, представители на Министерството на образованието и науката – Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граница“, Кети Генчева от същия отдел, Коста Костов, главен експерт по философия и религия към МОН, представители на организации на слепи, на Университетска библиотека на СУ и на образователни учреждения, ангажирани с просветното дело сред незрящите.

IMG 7675

Във встъпителното си слово митр. Антоний подчерта, че Църквата следва да търси пътища и начини да достигне до всеки човек, включително и до този, който поради своята немощ или незнание не идва в храма. „Това издание е нашият първи опит да достигнем до умовете и сърцата на нашите незрящи братя и сестри. То им дава възможност да видят с духовните си очи красотата на иконата и да разберат посланията, които тя отправя към нас“. Митрополитът изрази надежда, че тази книга е само начало за една плодотворна мисия сред нашите сънародници.

Един от авторите на изданието, Златина Каравълчева, разказа за текста, съпровождащ всяка икона, който позволява на читателите, зрящи и незрящи, да „чуят“ богатия богословски разказ на иконата.

Полина Спирова, ръководител на екипа на изданието, определи сборника като своеобразен „катехизис“, който неусетно ще въведе читателите си чрез празниците към основните догматични истини на вярата ни. Тя запозна гостите с участниците в създаването на изданието и ролята им в творческия екип.

IMG 7719Консултантът на изданието Диана Томова, учител по история и философия в училището за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“, разказа за своята мотивация да се присъедини към проекта. Тя посочи, че след завършването на магистратура по теология е преподавала и Религия на слепи деца и така е почувствала потребността от пособия, с които да учи децата. Изданието с икони е една добра възможност учениците да се запознаят с християнската икона и празничност. Г-жа Томова изрази надежда това да е началото на по-сериозна работа по създаване на материали за християнска просвета на незрящите и по-голяма грижа на Църквата за духовното им обгрижване.

Иван Доброволов, ръководител на социално специализирано предприятие БГАсист с основна дейност предоставяне на специализирани стоки и услуги за хора със зрителни увреждания, разказа за работата по адаптирането на иконите за слепи. Екипът на г-н Доброволов подготви предпечата и печата на книгата Иконите разказват на брайлово писмо и с релефни изображения на иконите. Той обясни, че основното затруднение пред дизайнерите е било отделянето на важните елементи сред многобройните детайли на иконите. За незрящите е важно да усетят контурите на изображенията, за да добият представа за тях.

Дарителката на проекта пък Марина Вълканова сподели своето вълнение и радост да подкрепи това просветно начинание сред хората в неравностойно положение. Тя заяви, че вдъхновение за това ѝ дава вярата в ценността на семейството и християнските традиции, които го сплотяват.

Накрая присъстващите чуха аудиозапис на пояснителния текст към една от иконите в сборника, записан от църковния певец Никола Антонов. За улеснение на незрящите всички текстове в книгата са озвучени и могат да бъдат слушани, докато се „разглеждат“ иконите. Тези текстове могат да бъдат изтеглени от тук.

Вечерта завърши с многолетствие за потрудилите се върху проекта „Иконите разказват“ за незрящи и за всички присъстващи.

IMG 7688

В края на представянето екземпляри от книгата за слепи бяха предоставени безвъзмездно на Университетска библиотека, на библиотеката на Богословския факултет, на Министерството на образованието и други институции. През следващите дни екземпляри безплатно ще получат двете училища за незрящи ученици в София и във Варна, ресурсни центрове в столицата, Катедрата по специална педагогика към Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ, библиотеките на центровете за социална рехабилитация и интеграция на незрящи в страната.

Изданието Иконите разказват за незрящи е първото подобно изданание у нас и е важен принос към православната проповед сред слепите. В словото си при представянето на книгата митр. Антоний представи визията и църковната мотивация за мисия сред незрящите така:

„Преди да разкаже Притчата на сеяча, Господ Иисус Христос припомня на Своите слушатели думите на старозаветния пророк Исаия: „с уши ще чуете и няма да разберете; с очи ще гледате и няма да видите; защото сърцето на тия човеци е закоравяло“ (Мат. 13:14-15). Тук Спасителят говори за хората, които съзнателно и доброволно затварят очите си и запушват ушите си, за да не Го чуват и за да не достигнат думите Му до техните сърца и умове. Днес обаче тук сме събрани хора, които работим за това Божието слово да достигне до всеки човек, независимо дали страда от физическа слепота или е глух. Защото стига да има благодатна почва, да има жадна за Бога душа, семето на Божествения Сеяч ще стигне до нея и ще даде плод.

Господ Иисус Христос поставя пред нас, посветилите се на църковното служение, нелека задача: да научим всички народи, да проповядваме на всеки човек, да търсим и спасим едната изгубена овца и да я приобщим към Неговото стадо. Това означава, че следва да търсим пътища и начини да достигнем до всеки човек – както до този, който идва в храма и търси Бога, така и до този, който поради своята немощ или незнание не идва при нас.

Днес представяме пред вас едно уникално издание, което е нашият първи опит да достигнем до умовете и сърцата на нашите незрящи братя и сестри. Книгата Иконите разказват дава възможност на физически слепите хора да се докоснат до света на православната икона, да „видят“ с духовните си очи нейната красота и да разберат посланията, които тя отправя към нас. Това издание е нашият опит да споделим с тях невидимата за очите благодат на Божието царство, да ги запознаем с личността на Иисус Христос така, както Го описват боговдъхновените иконографи на Рилския манастир.

Надявам се тази книга да е едно добро начало за плодотворна мисия сред незрящите наши сънародници. Да е добро начало на успешно сътрудничество с тези, които бяха наши съработници в изготвянето на изданието, да намерим още съмишленици, които да се посветят на този благодатен труд, защото „нивата е голяма, а работниците – малко“ (Мат. 9:37)“.

Снимки: Стефка Борисова

Негово Светейшество патриарх Неофит, архим. Василий и митр. Антоний преди началото на представянето:

IMG 7661

 IMG 7682

Златина Каравълчева разказва за текстовете към иконите и основните им послания, а куклите пред катедрата са направени по молба на г-жа Томова за обучението на слепи, за да могат да разберат как изглежда един духовник (в случая архиерей) и една монахиня:

IMG 7704

Полина Спирова представя участниците в екипа, създал книгата „Иконите разказват“ за слепи:

IMG 7747

Иван Доброволов разказва за това, как иконите бяха адаптирани за слепи:

IMG 7729

Дарителката на проекта Марина Вълканова разказа за мотивацията си да подкрепи идеята:

IMG 7753

 IMG 7769

Екземпляр от книгата получи и Негово Светейшество патриарх Неофит:

IMG 7795

Негово Светейшество с незрящите участници в екипа на изданието:

IMG 7830

IMG 7863


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhd4d 

Разпространяване на статията: