Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

222222На 5 октомври във Варна, в „Юнашки салон“, бе поставено началото на двудневната образователно-информационна кампания „Православните семейни ценности срещу новите дроги“. Тя се организира от сдружение „Отвори очи“ със съдействието на Община Варна, Дирекция „Превенции“ и Варненска и Великопреславска митрополия. Кампанията се провежда за шеста поредна година.

Сред лекторите са представители на висши учебни заведения, психолози, лекари, специалисти, които са тясно свързани с изследване на въздействието на наркотичните вещества и причините, подтикващи все по-млади хора да ги употребяват.

Встъпителни думи на откриването произнесе г-жа Наталия Шулика, която приветства и благодари на лекторите, официалните лица, гостите и всички, съдействали и тази година да се проведе информационната кампания.

Събитието беше открито със слово на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в което той говори за актуалността на темата и ролята на Църквата в борбата срещу наркотиците. „Зависимостта от наркотични вещества е бич, който в продължение на десетилетия и до наши дни трови живота на стотици хиляди по целия свят, довеждайки до разрушителни последствия за психичното и физическото здраве на сътворения за богоуподобяване и за вечен живот човек. Дори и най-беглият поглед към статистическите данни за смъртните случаи, причинени от употребата на наркотици, е достатъчен, за да стресне всеки здравомислещ човек и да го подтикне към дейно участие в усилията за ограничаване и изкореняване на това трагично явление от живота ни. Тази борба – тази истинска битка, е наша обща задача, която не подлежи на отлагане и която настоятелно изисква обединените усилия не само на отговорните за това институции във всяка държава и в международен план, но и на всеки отделен човек“, каза митр. Йоан.

Той посочи, че в тази борба Православната църква винаги е на страната на живота. Като пример за усилията на Църквата за изцеление и превенция от наркотичната зависимост той посочи Православната терапевтична общност „Св. Боян-Енравота“, която вече от много години функционира към енорийския храм на варненския квартал „Аспарухово“.

Владиката посочи, че  „борбата с наркозависимостите, както и с всяко разрушаващо човека явление, не може да бъде успешна без воденето на духовната борба, която е, както казва св. ап. Павел, не „против кръв и плът, а против… поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12). А в тази тежка борба Църквата притежава хилядолетен опит и дълбоки познания, извиращи от синтеза на аскетичния подвижнически опит на десетки и стотици духовни отци – верни свидетели на Христовата победа над злото“.

Митр. Йоан завърши с думите: „Горещо моля Всемилостивия Бог, Който е Подателят на всички блага, да ви укрепва във всекидневните ви усилия и във всяко ваше начинание, което е насочено към освобождаването на колкото може повече Божии чеда – наши деца, братя и сестри, от тези губителни зависимости“.

44444Д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград, разказа за историята на филма „Неопиваема чаша“, включен в програмата. В него момчета и момичета, страдащи от зависимости, разказват за своя живот и борба за откъсване от наркотиците. „Аз виждам, че знанието какво причиняват наркотиците, какви са видовете, не оказва толкова голямо влияние върху децата, върху подрастващите, колкото изстраданата истина. Изстраданата истина, разказана от тези, които са я преживели и съответно тези, които им помагат“, заяви още тя.

Образователно-информационната кампания продължи с лекцията на проф. д-р Снежа Златева, началник на клиника „Интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии“ във Военноморска болница – Варна, а психотерапевтът Емилия Бойчева насочи вниманието на присъстващите върху психотерапията на хора, злоупотребяващи с новите дроги.

Експертите, участващи в инициативата, посочват, че заместители на марихуаната, кокаина и амфетамините се продават като легална алтернатива на незаконните дроги и не се поддават на стандартните тестове, които използват полицаите. Половината от заместителите водят до смърт при свръхдоза, защото никой не знае от какви химически съединения са забъркани. Днешният канабис е генномодифициран и употребата му често води до шизофрения, инсулти, инфаркт и бърза смърт. 800 лв е клиничната пътека за детоксикация на наркоман, посочиха експертите, участващи в образователно информационната кампания.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh9dc 

Разпространяване на статията: