Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

Nevrokop Sunday SchoolУчилището е организирано от енорийския свещеник на село Черниче, община Симитли. Селото възниква през миналия век край гара Крупник, а преди 15-ина години там беше построена и нова църква, посветена на великомъченика св. Георги Победоносец. През последните години енорията завежда свещ. Велизар Голев, родом от Благоевград, завършил СДСеминария „Св. Йоан Рилски“ и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Младият свещеник успява да направи някои подобрения в сградата на самия храм, но се погрижва да устрои и зала за неделно училище. Защото той най-добре разбира, че църквата не е пенсионерски клуб, а е място за среща с Бога на млади и стари, на деца и възрастни. Но за да има утре или след няколко десетки години православни християни, сега трябва да се работи с православните деца.

В неделния ден 6 октомври по покана на църковното настоятелство Неврокопският митр. Серафим посети селото и оглави св. Литургия в храма. След това архиереят отслужи водосвет и освети неделното училище, в което вече се бяха събрали деца и техни родители, богомолци, а също кметът на селото и на съседните села, както и кметът на община Симитли.

След водосвета митр. Серафим благослови децата и им пожела да растат във вярата и в добродетелите, на които ще се учат в прицърковното училище под ръководството на учителката и на свещеника.

В съседния град Симитли също има неделно училище при църквата „Рождество Богородично“. Ръководи го о. Спас Веселински, председател на църковното настоятелство.

Неделните училища у нас имат добри традиции за проповядване на православната вяра и добродетелност, на обич към всички хора, особено към нуждаещите се. В храма и в училището при него учениците ще организират благотворителни кампании за подпомагане на бедни и изпаднали в беда свои връстници, както и на възрастни хора.

Нека е на добър час на новото неделно прицърковно училище в с. Черниче!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh96a 

Разпространяване на статията: