Мобилно меню

3.7555555555556 1 1 1 1 1 Rating 3.76 (45 Votes)

alНа 9 октомври в София пристигна Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), който идва у нас по покана на Великотърновския университет, съобщава официалният сайт на Московска патриаршия. На летището той е бил посрещнат от руския посланик в България А. Макаров, главния секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим и от представителя на руския патриарх у нас архим. Васиан (Змеев).

В същия ден той е бил приет от Негово Светейшество патриарх Неофит. Беседата е преминала в дух на братско разбиране и доверие, се казва в съобщението. Митр. Иларион е подарил на Българския патриарх панагия и го е поздравил с настъпващия рожден ден.

След това митр. Иларион е посетил руското подворие „Св. Николай“ в столицата, където е наградил Андрей Кристов, председател на „Атонското балканско общество“ с медал „Св. Марк Ефески“ за „големия му принос в развитието на отношенията между Руската и Българската църкви“.

128 oВ официалния сайт на Московска патриаршия няма информация във връзка с какво събитие председателят на Отдела за външно-църковни отношения към МП посещава Великотърновския университет. През 2014 г. той беше удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на университета по предложение на Православния богословски факултет. Днес Великотърновският университет публикува информация, че е бил домакин на събитие, инициирано от руското подворие у нас. Това е международна конференция на тема „Историята на Българската и Руската православни църкви като предмет на академичното изучаване в богословските учебни заведения в България и Русия на съвременния етап“.

Визитата на митр. Иларион не беше предварително огласена. Към настоящия момент тя не е отразена в нито една от двете официални църковни медии – в патриаршеския сайт и в сайта на Софийска митрополия. Няма и снимки от срещите му в София.

Междувременно днес Пловдивски митр. Николай публикува свое изявление на официалния сайт на Българската патриаршия, в което заявява, че българските архиереи са очаквали това посещение, като се е предвиждало митр. Иларион да се срещне с пълния състав на Св. Синод на БПЦ. Според митр. Николай това противоречи на протокола за посрещане на митрополити от други поместни църкви, посещаващи страната ни в рамките на частни визити, и би създало впечатление за натиск върху ръководството на Българската православна църква по отношение на украинския църковен въпрос.

От изявлението на митр. Николай става ясно, че основна цел на посещението на Волоколамския митрополит е обсъждане на украинския църковен въпрос, а научното събитие във Великотърновския университет вероятно е само повод. Българската църква беше единствената патриаршия, която до този момент не беше посетена от митр. Иларион, който неколкократно осъществяваше срещи с предстоятелите на другите поместни църкви.

За първи път български митрополит съобщава, че българските архиереи са подлагани на системен натиск от различни страни да се произнесат спешно по украинския въпрос. Според Пловдивския митрополит обаче тези църкви нямат никакво основание да притискат БПЦ, а тя ще се произнесе след онези поместни църкви, които са поставени преди нея в църковните диптиси. (цялото изявление на Пловдивския митрополит може да прочетете тук).

Митр. Иларион (Алфеев), наричан „външен министър“ на Руската православна църква, идва у нас в критичен момент, когато се очаква Йерархията на Гръцката църква да се произнесе относно автокефалната Православна църква в Украйна. Той вече заплаши гръцките йерарси, че „ще се окажат в изолация, ако я признаят“, което предизвика силна негативна реакция сред висшия клир на Гръцката църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhw3p 

Разпространяване на статията: